Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Helsingborg möter barnmorskornas krav

Publicerad: 8 juli 2016, 07:22

Helsingborgs lasarett.

Foto: Pressbild

NY VERSION. Massuppsägningarna inom Helsingborgs förlossningsvård kan nå ett slut, Skånevård Sund har mött barnmorskornas krav. Nu hoppas man att de vänder tillbaka.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneVårdförbundetFörlossningsvård

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat om har massuppsägningar bland barnmorskorna skakat förlossningsvården i Helsingborg. Men efter att ha suttit i samtal med barnmorskorna kan sjukvårdsledningen meddela att de möter barnmorskornas krav om fyra extra vilotimmar efter ett nattpass.

– På det stora hela är jag glad att ha kunnat möta barnmorskornas önskemål på alla punkter som de framfört till mig, och jag har stor förhoppning om att det borde vara tillräckligt för att de ska återta sina uppsägningar, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef i Skånevård Sund, till Dagens Medicin.

Förhandlingarna har skett utan facklig inblandning, enligt Björn Zackrisson har de bjudits in till men inte dykt upp. Nu vill han se att Skånevård Sund och facket kommer överens om ett avtal.

– Jag tycker att det hotar den svenska modellen, vi vill ju prata med fackföreningarna, vi vill inte prata med enskilda sjuksköterskegrupper. När facket kommer och vill förhandla en lönerevision har vi i princip redan förhandlat med alla deras medlemmar individuellt. Vad blir då fackets roll?

Men barnmorskornas fackförbund, Vårdförbundet, håller inte med. Enligt Per Bengtsson, styrelseledamot och tf talesperson för avdelning Skåne, har Vårdförbundet försökt förhandla med Region Skåne om bättre villkor för barnmorskorna utan framgång. Han säger också att de inte fått någon förhandlingsframställan från Skånevård Sund i den specifika frågan, och välkomnar ett nytt försök.

– Vi kan förhandla om lösningar, men vi kan inte förhandla huruvida barnmorskorna tar tillbaka sina uppsägningar. Men om man förhandlar fram ett avtal med oss gällande hälsosamma arbetstider så tror vi att flera barnmorskor väljer att stanna kvar. Men vi kan inte garantera det, säger Per Bengtsson.

Han tror att vårdförbundet har lösningar som gör att rådande situation inte hade behövt uppstå, med ett avtal om hälsosamma arbetstider och bland annat kvoterad arbetstid på natten. Enligt honom har vårdförbundet även lagt fram en provisorisk lösning som i slutändan skulle innebära 34,33 timmars arbetsvecka för barnmorskorna, något som Region Skåne inte velat möta.

– Synen på vad hälsosam arbetstid är olika, Region Skåne har en helt annan syn än vi så det gick inte att komma överens om ett sådant avtal alls, säger Per Bengtsson.

Sedan tidigare har barnmorskorna i Helsingborg fått två och en halv timme extra vilotid efter ett nattpass, utöver kollektivavtalet. Det har nu ökats på en och en halv timme, som barnmorskorna får välja att ta ut i tid eller pengar. Enligt Björn Zackrisson har barnmorskorna i Helsingborg de bästa villkoren i Skåne.

– Barnmorskorna i Helsingborg har redan den högsta lönen i Skåne av de förlossningskliniker som finns och de har bättre villkor än vad de har i Malmö, Lund och Ystad, innan jag gav dem detta, säger han. Dessutom har vi anställt 20 procent fler barnmorskor till hösten för att de ska kunna arbeta var två av fem helger, i stället för varannan, säger han.

Förutsatt att barnmorskorna väljer att återvända kommer erbjudandet med en och en halv timme mer i vila att införas som ett projekt på ett år, där man samtidigt ska arbeta med arbetsmiljö, patientsäkerhet och förlossningsprocessen. Björn Zackrisson vet inte om det är några barnmorskor som redan återkallat sin avskedsansökan, men de har på sig till hösten, då uppsägningstiden löper ut.

– Det här är ett erbjudande från oss till den enskilda, det kan man inte ha en deadline på. För vad händer om deadlinen rinner ut? Det är klart at de får ångra sig så länge de vill, de har uppsägningstid till oktober, innan dess bör vi ha fått besked.

Enligt Björn Zackrisson är det totalt omkring 37 barnmorskor som har sagt upp sig under juni och juli, och kvar finns nu åtta av 37 förlösande barnmorskor. Om barnmorskorna väljer att stå fast vid sin avskedsansökan riskerar norra Skåne att bli utan förlossningsvård, enligt Björn Zackrisson.

– Då får vi en mycket liten förlossningsverksamhet, det är en mycket allvarligt situation för förlossningsvården i hela Skåne.

På vilket sätt påverkar det förlossningsvården i Skåne?

– Vi kommer inte att ha någon tillräcklig förlossningsvård uppe i nordvästra Skåne helt enkelt, om det bara är åtta förlösande barnmorskor kvar.

Relaterat material

Massuppsägning hotar förlossningen i Helsingborg

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev