Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hemförlossning blir möjligt i Region Stockholm

Publicerad: 3 februari 2021, 14:28

Region Stockholm erbjuder nu hemförlossning via Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

Foto: Jordi Mora Igual/ Getty Images

Friska omföderskor som är folkbokförda i Region Stockholm har nu möjlighet att föda hemma. Det står klart sedan avtalsutskottet godkänt en ansökan från Karolinska universitetssjukhuset.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdKarolinska universitetssjukhusetRegion Stockholm

Region Stockholm har sedan 2019 tillåtit tilläggsuppdraget för hemförlossning från vecka 37 i graviditeten till vecka 41+6. Det framgår av ett pressmeddelande från Moderaterna i regionen.

Karolinska universitetssjukhuset har det senaste året bedrivit hemförlossningsverksamhet i liten skala inom projektet ”Min barnmorska”.  Ett projekt som bygger på att kvinnan får träffa samma barnmorska så långt det är möjligt under graviditet och förlossning. 

Men i och med ett att regionens avtalsutskott nu godkänt en ansökan från Karolinska universitetssjukhuset Huddinge kommer fler att kunna erbjudas hemförlossning via regionens vårdval förlossning. 

Förutom att vara frisk och omföderska ska kvinnan som vill föda hemma ha genomgått mödrahälsovårdens basprogram med normala fynd under sin graviditet. Vårdgivaren ska också göra en medicinsk läkarbedömning för att avgöra patientens möjlighet att genomgå förlossningen i hemmet. 

 

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev