Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hemmatest för hpv i stor studie

Publicerad: 8 januari 2013, 07:38

Foto: Photos.com

Kan virustest i hemmet göra att fler förstadier till livmoderhalscancer kan upptäckas? Det ska en ny studie i Uppsala län svara på.


Närmare 20 000 kvinnor i åldrarna 30 till 50 år ska ingå i studien, berättar Upsala Nya Tidning. Genom lottning delas de upp så att de antingen kommer att göra en vanlig cellprovtagning på vårdcentralen eller själva ta virusprov i hemmet och skicka in dem för analys.

Hemmatestet, som har utvecklats av forskare vid Uppsala universitet, innebär att en liten pinne förs upp i slidan. Provet skickas sedan till ett laboratorium för analys.

Kvinnor som testas inom den nya studien kommer att kallas för att lämna ett vävnadsprov om två prover tagna med några månaders mellanrum påvisar farliga hpv-virus. Förhoppningen är att kunna påvisa och åtgärda minst 25 procent fler fall av förstadier till livmoderhalscancer jämfört med när diagnosen baseras på cellprover.

Enligt Matts Olovsson vid kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala kan studien leda till förändrade rutiner för den gynekologiska hälsokontrollen om den faller väl ut. Tidigare enkätstudier har också visat att kvinnor skulle föredra att ta virusprov i hemmet.

– Enligt min bedömning kommer vi sannolikt om några år att kunna gå över till hemprovtagning för virusanalys för alla kvinnor i åldern 30 till 60 år, säger Matts Olovsson till Upsala Nya Tidning.

Cirka 450 kvinnor får diagnosen livmoderhalscancer varje år. Cirka 150 kvinnor dör i sjukdomen.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev