Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hemsjukvård avlastar Stockholmssjukhusen i sommar

Publicerad: 1 juli 2019, 10:43

”Ansträngt men stabilt”, så beskrivs läget vid Stockholms akutsjukhus. Vårdplatserna minskar ytterligare någon vecka för att sedan plana, ut meddelar regionens chefläkare.


Genom att minska på den planerade vården, interna möten och utbildningar ska resurserna fokuseras på den mest akuta vården under sommarveckorna. Samtidigt minskar antalet bemannade vårdplatser vid Region Stockholms akutsjukhus. Det framgår av information från Region Stockholm.

Antalet bemannade vårdplatser vid akutsjukhusen är ungefär lika många som förra sommaren däremot är det cirka 100 fler patienter som har Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, som annars hade behövt en vårdplats.

– Nu har vi ett särskilt nära samarbete mellan våra vårdgivare för att använda hela sjukvårdssystemets resurser. Även det nära samarbetet med kommunerna är viktigt under sommaren så att de patienter som är färdigvårdade men behöver stöd i hemmet eller särskilt boende kan få det så fort som möjligt, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Region Stockholm i ett uttalande på regionens webb.

Enligt informationen är läget vid länets förlossningar hanterbart och fler än nio av tio förlossningar har skett vid den klinik som de blivande föräldrarna valt i förväg under den gångna veckan.

En nyhet i Region Stockholm i år är att akutläkarbilar och jourläkarbilar hjälper till att bedöma äldre i deras hem, och om det behövs ge dem plats direkt i den geriatriska vården. På så sätt slipper de ta sig till akutmottagningen och vänta där på bedömning.

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev