lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Högt tryck orsak att starta förlossning i sen graviditet

Publicerad: 18 september 2009, 13:36

Att sätta igång förlossningen hos gravida kvinnor som fått högt blodtryck eller tidiga tecken på havandeskapsförgiftning tycks vara bättre än att avvakta – om graviditeten är i ett sent skede.


Det visar en randomiserad och kontrollerad multicenterstudie från Nederländerna. Forskarna bakom undersökningen menar att det har saknats handfasta belägg för hur kvinnor i slutet av graviditeten ska behandlas om de får måttligt förhöjt blodtryck eller mild preeklampsi, ett förstadium till havandeskapsförgiftning, eklampsi.

Vid preeklampsi får kvinnan högt blodtryck och protein i urinen. Tillståndet kan utvecklas till havandeskapsförgiftning som i värsta kan leda till att modern och fostret dör.

I studien ingick 756 kvinnor som var i graviditetsvecka 36 till 41 och som hade graviditetsrelaterad hypertoni eller mild preeklampsi. De lottades till att antingen får sin förlossning igångsatt eller till att övervakas tills förlossningen började på naturlig väg.

Det visade sig att de kvinnor som fått sitt värkarbete igångsatt löpte mindre risk att drabbas av någon form av komplikationer, som att preeklampsin förvärrades eller svåra blödningar. Bland dessa kvinnor var det 31 procent som drabbades av någon form av komplikation, medan motsvarande siffror bland de kvinnor som övervakades var 44 procent, vilket var en signifikant skillnad.

Forskarna menar att studien ger underlag för rekommendationen att kvinnor som har mild graviditetshypertoni eller tidiga tecken på preeklampsi bör få sin förlossning igångsatt, om de är i graviditetsvecka 37 eller senare.

Artikeln publiceras i veckans nummer av Lancet.

Läs abstract:

Lancet 2009; 374: 979–988

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev