lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hon dödar myter om cellprov på Youtube

Publicerad: 23 juni 2021, 12:00

Bild 1/3  Barnmorskan Elin Åberg ser sig själv på vårdcentralens tv-skärm i väntrummet. På ett enkelt sätt förklarar hon på filmen hur ett gynekologiskt cellprov går till. Foto: Anders Forngren/Bildbyrån

För att få fler kvinnor att ta cellprov har barnmorskan Elin Åberg spelat in en informationsfilm som hittills haft 14 000 visningar på Youtube.

Ämnen i artikeln:

KarriärsöndagPå golvetCapio ABPrimärvårdLivmoderhalscancer

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Alla kvinnor i Sverige mellan 23 och 64 år erbjuds regelbundet kostnadsfri gynekologisk cellprovtagning. Då tas celler från livmodertappen som skickas på analys för att tidigt upptäcka förändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Enligt en magisteruppsats från 2019 på psykologprogrammet vid Örebro universitet undviker dock var sjätte kvinna att lämna cellprov.

Läs mer: Cellprov får ersättas med självprovtagning 

– En av mina viktigaste preventiva arbetsuppgifter på barnmorskemottagningen är ju att ta cellprov. Men det är långtifrån alla som kommer på sin cellprovtagning när de blir kallade. Jag kände: varför kommer man inte, när det är ett sådant viktigt prov att ta? säger Elin Åberg, barnmorska vid Capio Vårdcentral Vallby i Västerås. 

Utbredd okunskap

När hon mötte kvinnor visade det sig att många var rädda och inte visste hur ett cellprov görs. 

– Majoriteten hade inte en aning om hur det går till. Många trodde att jag skulle knipsa av en bit av deras livmodertapp. Det stämmer ju inte alls, säger Elin Åberg.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Hon började fundera på hur hon kunde nå ut med korrekt information och döda felaktiga rykten som eventuellt florerar ute i samhället. Det landade i en informationsfilm som fick spridning i sociala medier. Då kom hennes chef och undrade om hon ville spela in en till film som Capio kunde lägga ut på sin Youtubekanal. Hittills har filmen haft runt 14 000 visningar på Youtube. Den rullar också på väntrumsteven inne på vårdcentralen i Västerås.

– Jag spelade in den med min mobilkamera. Det tog bara några minuter att göra för jag visar och säger samma saker i filmen som jag visar och säger till kvinnor som jag möter på mottagningen. Sedan skickade jag filmen till vår marknadsavdelning som textade den.

Steg för steg

På mindre än två minuter förklarar Elin Åberg för tittaren hur ett cellprov går till. Hon går steg för steg igenom vad som händer och visar upp instrumenten som används. Om filmen har lett till att fler kvinnor tar cellprov är oklart.

– Vi har mellan 50 och 100 kvinnor som kommer varje månad för cellprovtagning så det är svårt att veta eftersom det varierar mycket över tid. Jag har fått positiv respons på filmen från kvinnor, just för att den är enkelt gjord och enkel att förstå.

Läs mer: Här kan barnmorskor jobba hemifrån 

Hennes tips till andra som vill göra något liknande är att inte krångla till det. Bestäm först vilket budskap som ska ut. Sedan gäller det att förklara på ett så enkelt sätt som möjligt så att det når ut till alla typer av patienter. 

– Jag brukar tänka att jag inte utbildar barnmorskor, utan jag utbildar kvinnor med olika typer av bakgrund. Jag måste lägga det på en enkel nivå så att alla kan förstå informationen, säger Elin Åberg.

Fick blodad tand

Hon har nu gjort fler informationsfilmer. När pandemin slog till ställde vårdcentralen – med 7 800 listade patienter – in sin föräldrautbildning. För att ändå stötta blivande mammor och pappor spelade Elin Åberg in fyra föräldrautbildningsfilmer som också finns på Capios Youtubekanal.

Nationellt screeningprogram

I Sverige erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 49 år gynekologisk cellprovtagning vart tredje år. Mellan 50 och 64 år sker kollen vart sjunde år. 

Som ett alternativ till den vanliga cellprovtagningen kan regioner nu erbjuda självprov för HPV. 

Varje år får cirka 550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer. Cirka 30 000 kvinnor får besked om att de har cellförändringar. 

Källa: Cancerfonden och Socialstyrelsen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev