söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hon får betalt för att plugga till barnmorska

Publicerad: 19 juli 2016, 11:45

Charlotte Mårelius i Kalmar utbildar sig till barnmorska och får lön av landstinget under utbildningstiden. Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Sommaren är pressad på förlossningarna. Charlotte Mårelius är en av många sjuksköterskor runtom i landet som får lön för att plugga vidare till barnmorska.


För Charlotte Mårelius är det en barndomsdröm att bli barnmorska. Hon blev färdig sjuksköterska år 2013, jobbar nu på gynavdelningen på Länssjukhuset i Kalmar och fick i höstas en utbildningstjänst till barnmorska. Det innebär att hon får behålla sin ordinarie lön under utbildningen.

Hon förbinder sig att jobba under sommaren när det är skoluppehåll, men har rätt till semester och har inte lovat att bli kvar i regionen när hon är klar.

– Jag kommer att stanna i alla fall. Det är en trevlig arbetsplats, jag jobbar på gyn, som ligger nära förlossningen, så vi kolleger träffas mycket i personalrummet.

Charlotte Mårelius blir klar i januari 2017 och då omvandlas sjukskötersketjänsten till en barnmorsketjänst. Hur mycket högre lön hon kan få vet hon inte, och det är inte det som gjort att hon valt att utbilda sig.

– Nej. Det är ju alltid roligt att komma upp i lön, men det är arbetet som lockar i första hand.

Hon tror att hon hade valt att vidareutbilda sig även om regionen inte hade låtit henne behålla sin lön.

– Men jag tror att många drar sig för att ta nya lån. Samtidigt blir fler och fler medvetna om att det satsas på barnmorskor.

Du blir inte avskräckt av att det ofta rapporteras om hur tufft det är på förlossningsavdelningarna, inte minst sommartid?

– Lite både och. Man får sig en tankeställare, men man har ju också en väldig möjlighet att förhandla om löner och arbetstider. Man har ju en chans att förändra situationen också, förhoppningsvis.

Charlotte Mårelius tillhör den första kullen som fått utbildningstjänster för blivande barnmorskor i landstinget i Kalmar län. Till hösten skulle sex nya studenter påbörja vidareutbildningen, men tack vare ett statsbidrag för förlossningsvård kunde landstinget öka antalet till tio.

– Det är så många vi kan ha samtidigt när de ska göra praktik, säger Elisabeth Johansson, utbildningsstrateg på personalenheten hos Landstinget i Kalmar län.

Utbildningstjänsterna är en form av akademisk specialisttjänstgöring, vilket innebär att det finns kollektivavtal med Vårdförbundet. Det är fler som har sökt än vad det finns platser.

– Urvalet görs via HR-funktionen. Man får ju en anställning samtidigt som man läser.

Det hela är förstås beroende av att man kommer in på utbildning, vilket de sökande får besked om i mitten av sommaren.

Under det senaste året har utbildningstjänster för blivande barnmorskor inrättats i flera andra regioner och landsting. Varken Vårdförbundet eller Barnmorskeförbundet vet exakt hur utbrett det är, men Region Östergötland har 20 personer utbildningstjänster, och även i Västra Göta­landsregionen ges sjuksköterskor möjlighet att vidareutbilda sig till just barnmorskor.

Lis Munk, barnmorska och förbundsombudsman på Vårdförbundet, säger att det är bra med goda villkor för den som vill ha möjlighet att utbilda sig. Detta med tanke på de stora framtida pensionsavgångarna bland barnmorskor, vilka kommer leda till allt större brist.

– Men det handlar också om att man ska kunna göra ett bra jobb, så att man vill vara kvar i yrket. Då är arbetsmiljön oerhört viktig.

Staten skjuter till

Regeringen beslutade i höstas att avsätta 400 miljoner kronor per år under 2016–2019 för en satsning på barnmorskor, förlossningsvård och kvinnors hälsa.

Sedan tidigare hade man satsat 200 miljoner kronor under år 2015 i samma syfte.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev