torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hon ska leda utredningen om abortlagstiftningen

Publicerad: 16 juni 2023, 08:37

Barnmorskan Inga-Maj Andersson ska leda utredningen om hur abortlagstiftningen kan ändras.

Foto: Johan Nilsson/TT

Inga-Maj Andersson, barnmorska och medicine doktor, har fått i uppdrag att leda utredningen om hur abortlagstiftningen från 1975 kan ändras och moderniseras.

Ämnen i artikeln:

Abortvård

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


”Abortlagen är snart femtio år gammal och behöver ses över av flera skäl, inte minst för att anpassas till den medicinska utveckling som skett. Det är nu möjligt att genomföra en medicinsk abort i hemmet och abortlagstiftningen behöver spegla denna utveckling. I samband med en sådan förändring bör förutsättningarna för barnmorskor, som redan ansvarar för en majoritet av vårdkontakterna i samband med en abort, få ett utökat ansvar för medicinsk abort”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), i ett pressmeddelande.

Barnmorskan och medicine doktorn Inga-Maj Andersson har utsätts till särskild utredare av regeringen eftersom hon, enligt regeringen, anses vara extra lämpad med bakgrund som medicine doktor från Karolinska institutet och utredare från Socialstyrelsen.

I hennes uppdrag ingår bland annat att föreslå hur medicinska aborter kan genomföras i hemmet, och eventuellt lämna förslag på anpassning av eftervård. Utredningen ska också göra en bedömning om det finns förutsättningar för att ge barnmorskor större ansvar för medicinsk abort, och eventuellt föreslå vilka åtgärder som behöver vidtas. I uppdraget ingår också att lämna förslag på hur utredningen ska följas upp, och hur språket i abortlagen kan moderniseras.

Utredningen ska komma in med sitt betänkande senast den 3 februari 2025.

Läs också: Studie ger grönt ljus för abort på distans

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev