Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hormonell störning hos kvinnor ökar risk för psykisk sjukdom

Publicerad: 12 september 2008, 12:14

Kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom har en ökad risk för både depression, ångestsjukdomar och att försöka begå självmord, visar en ny studie.


Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, drabbar mellan 5 och 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder och kan orsaka en ökad produktion av testosteron. Det är känt att manliga könshormoner kan påverka psyket hos kvinnor, men det är nu första gången som en studie visar att PCOS ökar risken för kliniska diagnoser i form av depression och ångestsjukdom.

Resultaten visar att det inte handlar om normala psykiska reaktioner på att man exempelvis inte kan få barn, utan om psykisk sjukdom med hög morbiditet och som kräver behandling, säger Mattias Månsson, psykiater och doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Han och hans kollegor har intervjuat 49 kvinnor med diagnostiserad PCOS samt lika många åldersmatchade kontrollpersoner. Intervjuerna gjordes med ett formulär kallat Mini, som fångar upp psykisk sjukdom både vid testtillfället och bakåt i tiden.

Enligt resultaten som presenteras i septembernumret av tidskriften Psychoneuroendocrinology, hade två tredjedelar av kvinnorna med polycystiskt ovariesyndrom  haft enstaka eller återkommande depressioner jämfört med en tredjedel i kontrollgruppen. Det bekräftar resultaten från en tidigare enkätstudie som visade att drabbade kvinnor oftare än andra uppger depressionssymtom.

– Att det nu verifieras i kliniska undersökningar understryker att läkare bör vara mer uppmärksamma på depressionstillstånd hos dessa kvinnor och se till att de får psykiatrisk behandling, säger Mattias Månsson.

Kvinnor med PCOS gjorde självmordsförsök sju gånger oftare än andra kvinnor och de hade även en kraftigt förhöjd risk för social fobi. Däremot sågs inget samband mellan PCOC och paniksyndrom, generaliserat ångestsyndrom eller panik- och tvångssyndrom.

– Våra analyser tyder på att de psykiska problemen orsakas av själva sjukdomen och  inte av enskilda symtom som exempelvis övervikt, då normalviktiga kvinnor med PCOS hade depressioner och social fobi i samma utsträckning som dem med övervikt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev