Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hormoner minskade inte risken för nytt missfall

Publicerad: 30 november 2015, 10:02

Progesteron gavs som vagitorier i studien.

Foto: Thinkstock

Tvärtemot tidigare resultat tycks kvinnor som haft återkommande missfall inte bli hjälpta av behandling med progesteron, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.


Progesteron är nödvändigt för en normal graviditet och låga nivåer av hormonet kan öka risken för missfall. I många länder behandlas kvinnor med risk för missfall med progesteron. Enligt en mindre SBU-rapport finns det ingen praxis i Sverige om att behandla kvinnor med återkommande missfall med progesteron, men det görs ibland.

Men en ny studie ger inget stöd för progesteron som metod att minska risken för missfall. I gruppen som fick progesteron fick 65,8 procent av kvinnorna barn, jämfört med 63,3 i placebogruppen. Skillnaden var inte statistiskt signifikant.

Studien var dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad. Totalt ingick 836 kvinnor som tidigare haft minst tre oförklarade missfall före vecka tolv. Kvinnorna fick antingen progesteronvagitorier två gånger per dag eller placebo snart efter bekräftad graviditet och fram till och med vecka tolv.

Forskarna påpekar att deras slutsatser går tvärtemot en tidigare Cochrane-rapport som kom fram till att behandling med progesteron minskade risken för missfall. Men forskarna anser att de få studier som ingick i rapporten var av låg kvalitet. Begränsningar med den nya studien är att progesteron kanske kan ha effekt om behandlingen påbörjas tidigare eller ges i andra former än som vagitorier, anser forskarna.

Ungefär en procent av alla kvinnor som försöker bli gravida får återkommande missfall.

Läs mer i abstract:

Arri Coomarasamy med flera. A Randomized Trial of Progesteron in Women with Recurrent Miscarriages. New England Journal of Medicine, publicerad online 26 november 2015. Doi: 10.1056/NEJMoa1504927

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev