Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

HPV-vaccin hade positiv effekt även på äldre kvinnor

Publicerad: 5 juni 2009, 13:25

Även kvinnor mellan 24 och 45 år kan få skydd av HPV-vaccin, visar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Vaccin mot HPV-virus ska enligt rekommendationerna i första hand ges till flickor i tonåren eftersom infektionen oftast inträffar fem till tio år efter sexdebuten. Men i en stor randomiserad och dubbelblindad stude har nu forskare från fem länder undersökt som vaccinet har effekt även på äldre kvinnor.

Det vaccin som testades ska skydda mot fyra typer av humant papillomvirus, som kan leda till infektion som i sin tur kan orsaka livmoderhalscancer.

I studien ingick kvinnor i åldrarna 24 till 45 år. 1 911 av dem lottades till att få vaccinet och 1 908 till att få placebo. Inga kvinnor som ingick i studien hade haft livmodershalsinfektion tidigare.

Kvinnorna fick tre doser av vaccinet under ett år. Ett primärt effektmått var infektion eller sjukdom som orsakades av alla HPV-typerna som vaccinet skyddar mot, nämligen 6, 11, 16 och 18, och det andra effektmåttet var infektion eller sjukdom som enbart orsakats av HPV typ 16 och 18.

Efter en uppföljningstid på i snitt 2,2 år var det fyra kvinnor i vaccingruppen som fått infektion eller blivit sjuka, jämfört med 41 i placebogruppen, vilket enligt forskarna visar på att vaccinet hade en effektivitet på 91 procent. När det gällde infektion eller sjukdom som enbart orsakats av HPV-typerna 16 och 18 var vaccinets effektivitet 83 procent.

Däremot var effektiviteten lägre hos kvinnor som hade genomgått ofullständiga vaccinationsprogram eller hade haft tidigare HPV-infektion. Här var effektivitet av vaccinet omkring 30 procent.

Studien, som leds av forskare från det nationella cancerinstitutet i Bogotà, Colombia, ska hålla på i totalt fyra år. Men redan nu anser forskarna alltså att resultaten visar att vaccinet är effektivt hos kvinnor som är mellan 24 och 45 år.

Studien sponsrades av läkemedelsföretaget Merck, i Sverige kallat MSD, som står bakom det aktuella vaccinet, och publiceras i dagens utgåva av tidskriften Lancet.     Lancet 2009; 279: 1949–1957 

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev