Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

HPV-vaccin ska erbjudas alla flickor i årskurs fem och sex

Publicerad: 24 november 2008, 09:01

Socialstyrelsen säger ja till vaccin mot cancer i livmoderhalsen – men först från 2010. (Ny version 10:23)


Från och med den 1 januari 2010 måste skolhälsovården erbjuda HPV-vaccin till flickor i årskurs fem och sex.

Det beslutade Socialstyrelsen i dag, måndag.

På längre sikt kommer det att innebära att ett hundratal kvinnor om året räddas från att dö i livmoderhalscancer, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Det är bra att flickor nu kan få det skydd som vaccinet innebär, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Men det är oerhört viktigt att man fortsätter att gå på cellprovstagning, även om man är vaccinerad, tillägger han.

De nya föreskrifterna gäller från och med den 1 januari 2010, detta för att landsting och kommuner ska ha möjlighet att göra de förändringar i vaccinationsverksamheten som krävs och för att man ska kunna komma överens med staten om finansieringen.

Humant papillomvirus, HPV, är ett virus som sprids genom sexuella kontakter och som ger ökad risk att drabbas av livmoderhalscancer. Socialstyrelsen konstaterar att det därför innebär stora hälsovinster att vaccinera mot HPV.

Allmän vaccinering av flickor är en förebyggande insats som – tillsammans med det redan etablerade screeningprogrammet – kan rädda ytterligare ett hundratal kvinnor från att dö i livmoderhalscancer varje år. Det skulle uppväga de stora kostnaderna för vaccinet, en kostnad som tidigare beräknats till cirka 200 miljoner kronor per år.

Relaterat material

Socialstyrelsen säger ja till HPV-vaccinering

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev