Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hundratals patientuppgifter slängdes i papperskorgar

Publicerad: 15 oktober 2019, 09:55

Arkivbild. Uppgifter om cirka 7 200 patienter har försvunnit från Skånes universitetssjukhus.

Foto: Getty Images

Läkemedelsloggböcker med hundratals patientuppgifter har hittats i papperskorgar i Malmö. En tidigare medarbetare vid Skånes universitetssjukhus misstänks ha kastat böckerna för att dölja läkemedelsstölder.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneSkånes universitetssjukhus

I somras upptäckte en enhet vid Skånes universitetssjukhus att alla läkemedelsloggböcker för åren 2013–2019 försvunnit. Enligt ett pressmeddelande från sjukhuset misstänks en medarbetare ha tagit loggböckerna och kastat dem i ett försök att maskera sina egna stölder av narotikaklassade värktabletter.

Några av loggböckerna kom tillbaka sedan en privatperson hittat dem i olika papperskorgar i centrala Malmö. De flesta av böckerna verkar dock vara försvunna för gott, skriver sjukhuset.

– Vi har fått tillbaka cirka 10 procent av böckerna och 90 procent har med stor sannolikhet gått till förbränning. Vi tar den här händelsen på största allvar men bedömer att risken att enskilda patienter på något sätt ska drabbas är väldigt liten, säger en sektionschef vid enheten i pressmeddelandet.

Enligt sektionschefen förvaras loggböckerna i ett låst skåp, då uppgifterna i dagsläget inte går att hantera digitalt i journalsystemet. Detta kommer att ändras när ett nytt digitalt vårdsystem införs 2021.

Loggböckerna används vid administration av receptbelagda smärtstillande preparat. Förutom namn på läkemedel och hur många tabletter som delats ut till patienter innehåller böckerna även patienternas namn och personnummer.

Sammanlagt berörs cirka 7 200 patienter av händelsen, som är anmäld till såväl polisen som Datainspektionen.

Medarbetaren som misstänks ha tagit loggböckerna arbetar inte längre kvar vid enheten, uppger sjukhuset.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev