fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hygienföretag med och finansierar nytt inkontinenscentrum

Publicerad: 20 maj 2016, 05:58

Hans Bergh, ansvarig för innovationer inom inkontinensområdet på SCA och Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska akademin och ansvarig för nystartade Gothenburg Continence Research Center, GCRC.

Varför drabbas vissa män av urinläckage efter prostataoperation, och andra inte? Det är ämnet för en vetenskaplig studie som i höst drar igång inom ramen för ett nybildat centrum för inkontinensforskning.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Centrumet i Göteborg blir landets första i sitt slag och knyter till sig ett hundratal personer inom olika discipliner på Sahlgrenska akademin.

Hygien- och skogsindustriföretaget SCA är med och finansierar satsningen där forskarna också ska studera riskfaktorer för inkontinens, hur man bäst förebygger problemen och hur vården kan underlätta livet för patienterna och de många anhöriga som berörs.

Totalt lider en halv miljon människor i Sverige av inkontinens. Hos kvinnor beror det oftast på skador efter förlossning, hos män är prostataoperation vanligaste orsaken. Övervikt och ärftliga faktorer spelar också in. Gruppen väntas dessutom växa i takt med att andelen äldre i befolkningen ökar.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev