tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Hyrbarnmorskor kostar miljoner

Publicerad: 5 augusti 2019, 07:10

Storregionerna undviker hyrpersonal och nedskärningar. Men på andra ställen har det varit lösningen på det ansträngda läget i förlossningsvården under sommaren.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Neddragningar och hyrpersonal släcker bränder i förlossningsvården under sommaren. Men det till priset av utebliven flexibilitet och på vissa håll miljoner kronor i merkostnader.

Ämnen i artikeln:

Region VästernorrlandRegion Jönköpings län

– Vi tycker att det är helt absurt, säger barnmorskan Elin Fällström i Sundsvall.

Storregionerna undviker hyrpersonal och nedskärningar. Men på andra ställen har det varit lösningen på det ansträngda läget i förlossningsvården under sommaren.

Barnmorskorna i Västernorrland ratade extrapassen mot högre ersättning och krävde på bättre generella villkor. Men då hyrde regionen i stället in 15 heltidsarbetande barnmorskor – med månadslöner på upp till 95 000 kronor.

– Frustrationen är stor på förlossningsklinikerna. För vi tycker ju inte att vi har så höga krav. Det handlar om lite höjda ob-tillägg, schyssta arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö, säger Elin Fällström, ordförande för Barnmorskeförbundet i Västernorrland.

– Så väljer man att ge de här pengarna till hyrföretagen i stället.

Trots att verksamheten i Sollefteå stängts ned har förlossningsvården i Västernorrland på grund av hyrbarnmorskorna ändå flutit på relativt bra under juni och juli.

Biträdande verksamhetschef Ulrika Sjöstrand säger att det var det enda alternativet.

– Vi förhandlar enligt ordinarie förhandlingsordning och då bedömdes det inte som möjligt att bemöta de här kraven, säger hon.

– Så alternativet var hyrpersonal eller att lösa varje situation genom beordring.

Även i Jönköping har hyrbarnmorskor släckt bränder. Det i kombination med en kraftig generell nedskärning. Två förlossningssalar är stängda men även annan kvinnovård påverkas.

– Man har tagit personal till förlossningen från alla delar av kvinnovården samtidigt som barnmorskor till viss del även ersatts av andra yrkesgrupper, till exempel sjuksköterskor, barnmorskor under utbildning eller undersköterskor, säger Erica Solheim, barnmorska på Länssjukhuset i Jönköping och ledamot i Svenska Barnmorskeförbundet.

Nackdelen är enligt henne en nästintill obefintlig flexibilitet. Men vad gäller själva nedskärningen stödjer Solheim ändå upplägget.

– Då gör man ju ändå en markering och visar uppåt att bemanningen inte håller.

Relaterat material

Bristen på sjuksköterskor värre än vanligt i sommar

MALIN JANSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev