Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Inflammation ökade inte sannolikhet för bröstcancer

Publicerad: 7 september 2009, 14:11

Inflammatoriska processer har på senare tid kopplats samman med uppkomsten av flera cancerformer. Men en ny svensk studie pekar på att detta inte gäller för bröstcancer.


Levercellscancer, magsäckscancer och blåscancer är tre cancerformer, där det påvisats ett samband mellan lokal inflammation och uppkomsten av tumörsjukdomen.

Det har även funnits indikationer på att inflammation kan spela en roll i upphovet till bröstcancer. Men en ny svensk registerstudie pekar nu på att så inte är fallet.

Forskare vid Karolinska institutet i Solna identifierade 8 411 kvinnor som vårdats för bröstkörtelinflammation, mastit, på svenska sjukhus. 106 av kvinnorna hade senare diagnostiserats med bröstcancer, vilket motsvarar en något högre risk jämfört med jämngamla kvinnor som inte haft mastit.

– När vi kontrollerade vilken sida som kvinnorna hade bröstcancer på så försvann den ökade risken. Enligt våra data spelar alltså inflammation troligen inte en viktig roll i uppkomsten av bröstcancer, säger Mats Lambe, läkare och docent i epidemiologi vid Karolinska instiutet.

Han har gjort studien tillsammans med bland andra biostatistikern Sandra Eloranta.

– Att vi först såg en ökad risk tror vi kan förklaras av att kvinnor som har mastit ammar under kortare tid jämfört med kvinnor som inte har mastit. Det är tidigare etablerat att amning är kopplat till ett skydd mot att drabbas av bröstcancer, säger Mats Lambe.

Den aktuella studien publiceras i septemberutgåvan av tidskriften Epidemiology.

Läs abstract till studien:

Epidemiology, 2009; 20: 747–751

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev