Kvinnohälsa
Influensaläkemedel anses säkert för gravida
Publicerad: 28 februari 2017, 23:30
Foto: Thinkstock
Gravida som får influensaläkemedel verkar inte drabbas av exempelvis dödfödsel i högre utsträckning än obehandlade kvinnor, enligt en större observationsstudie i tidskriften BMJ.
Ämnen i artikeln:
Barnsjukdomar– Det är viktiga resultat eftersom många gravida är oroliga för att ta läkemedel mot influensa. Men våra fynd pekar på att behandlingen inte påverkar fostret, säger Sophie Graner, postdoc och förlossningsläkare vid Karolinska universitetssjukhuset samt studiens försteförfattare.
Om förebyggande behandlingar i form av exempelvis Tamiflu (oseltamivir), en så kallad neuraminidashämmare, kan skada fostret ha varit omdiskuterat. Och nu kommer alltså fynd som antyder att läkemedlet inte är kopplat till allvarliga komplikationer – även om det inte går att fastslå några orsakssamband utifrån resultaten.
Studien innefattade nästan 700 000 kvinnor från Sverige, Norge, Danmark och Frankrike samt deras barn. Ungefär 6 000 kvinnor hade hämtat ut ett av två olika läkemedel mot influensa, Tamiflu eller Relenza (zanamivir). Tamiflu är den enda godkända neuraminidashämmaren på svenska marknaden och den som flest kvinnor i studien hämtade ut.
Enligt resultaten var inte risken för exempelvis dödfödsel, tillväxthämning eller för tidig födsel högre bland barn som blivit utsatta för läkemedlet, jämfört med barn som inte exponerats. Behandlingen kopplades inte heller till en högre dödlighet under de första levnadsveckorna.
Forskarna skriver att fynden baseras på förskrivningar, vilket bäddar för vissa svagheter med resultaten.
– Vi vet inte om kvinnorna verkligen har tagit tabletterna. Det kan också vara så att kvinnorna tagit läkemedlet vid ett senare skede än när de hämtade ut läkemedlet, säger Sophie Graner.
Barnen i studien var födda mellan 2008 och 2010. Flertalet föddes i samband med utbrottet av svininfluensan, H1N1.
Läs mer i abstract: