Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ingen åldersrisk vid andra barnet

Publicerad: 14 juli 2015, 14:24

Foto: Thinkstock

Att risken för fosterdöd ökar bland äldre förstagångsföderskor är väl känd. Undantaget är andra graviditeten, som inte tycks påverkas av mammans ålder.


- En tänkbar förklaring är att de förändringar som sker i kvinnans kropp under första graviditeten finns kvar så att åldersförändringarna motverkas, säger professor Ulla Waldenström, vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet.

Hon har tillsammans med tre andra forskare studerat flera hundra tusen kvinnor från graviditetsvecka 22 och framåt i det medicinska födelseregistret mellan 1990—2011. Och slutsatsen i studien är tydlig, det finns ingen ökad åldersrisk för fosterdöd för barn nummer två. De förkalkningar som normalt sker i blodkärlen med stigande ålder tycks då vara ett mindre problem. Troligen för att förändringar i moderkakan gör blodkärlen till barnet mer elastiska.

Däremot ökar risken kontinuerligt med ålder för förstagångsföderskor. För kvinnor mellan 30—34 år ökar risken med 25 procent, jämfört med risken hos en 25—29-årig kvinna.

- Men samtidigt är den absoluta risken väldigt liten för den enskilda kvinnan. Hos en förstföderska mellan 30—34 år är det tre barn på tusen som dör i magen, säger Ulla Waldenström.

De fördelar hos mamman som barn nummer två kan dra nytta av, tycks förloras under graviditet nummer tre.

- Riskerna ökar igen vid tredje och fjärde barnet men varför vet vi inte än, säger Ulla Waldenström.

Fosterdöd

Fosterdöd kallas det när ett foster från vecka 22 och uppåt dör i magen.

Risken för fosterdöd hos en förstföderska mellan 25-29 år är 0,3 procent.

Studien har haft kvinnor mellan 25-29 år som referensgrupp och jämfört med kvinnor i femårsintervallet uppåt i åldrarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev