måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ingen ändring av mammografiscreening

Publicerad: 16 februari 2023, 13:00

Mammografiscreening ska fortgå som tidigare, anser Socialstyrelsen. Foto: Joel Marklund, Adam Wrafter

Socialstyrelsen anser varken att så kallad tomosyntes eller alternativa undersökningsmetoder för kvinnor med täta bröst kan rekommenderas i det nationella mammografiscreeningprogrammet för tidig upptäckt av bröstcancer.

Ämnen i artikeln:

ScreeningSocialstyrelsenBröstcancerBild- och funktionsmedicin

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det beskedet kommer i dag, torsdag den 16 februari, när myndigheten publicerar en uppdatering av sina rekommendationer på området. 

Inte heller anser Socialstyrelsen att åldern i screeningprogrammet ska höjas. Grundrekommendationen från tidigare består därmed, nämligen att kvinnor i åldern 40 till 74 år ska erbjudas avgiftsfri röntgenundersökning av sina bröst var 18 till 24:e månad.

Läs även: Cancercentrum ändrar i kallelser till mammografi

Förra gången Socialstyrelsen utfärdade en rekommendation om mammografiscreening var 2014. Sedan dess har det kommit nya data för modifierande varianter av screening. Men inget av detta övertygar alltså på Socialstyrelsen. 

Tomosyntes är en slags tredimensionell röntgenundersökning som visat sig vara bättre på att upptäcka bröstcancer, men huruvida metoden skulle minska dödligheten i bröstcancer är tveksamt, enligt Socialstyrelsen. 

Nyttan anses också osäker när det gäller att använda alternativa undersökningsmetoder för personer med tät bröstvävnad i den nationella screeningen. Frågan om annorlunda screening för kvinnor med täta bröst har ofta lyfts av patientorganisationen Bröstcancerförbundet. 

Det har också förekommit kampanjer om att äldre kvinnor ska inkluderas i screeningen. Men här finner Socialstyrelsen inget stöd för nyttan utan pekar på risk för ökad överdiagnostik, vilket är samma besked som Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland kom med i höstas

Den nya rekommendationen är så länge en remissversion. Myndigheten räknar med att publicera slutversionen innan sommaren. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev