Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Iniparib ökade inte överlevnad vid trippelnegativ bröstcancer

Publicerad: 31 januari 2011, 11:54

Så kallade parp-hämmare anses vara en av de mest lovande nya typerna av läkemedel mot bröstcancer. Men den mest omtalade av de nya parp-hämmarna gav inte ökad överlevnad, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I början av januari visade en mindre fas 2-studie, som publicerades i New England Journal of Medicine, att parp-hämmaren iniparib kunde förlänga livet på kvinnor med metastaserad bröstcancer där tumören varken uttrycker HER2-receptorn eller receptorer för östrogen och progesteron (så kallad trippelnegativ sjukdom).

Parp-hämmare är en ny typ av läkemedel mot cancer som minskar tumörcellernas förmåga att reparera trasigt DNA. Den nya läkemedelsklassen har bland annat gett hopp om bättre behandling vid just trippelnegativ bröstcancer, där prognosen annars är dålig och behandlingsalternativen förhållandevis få.

Men nu meddelar företaget Sanofi-Aventis att iniparib totalt sett inte medförde en statistiskt signifikant förbättrad överlevnad, enligt resultat från en större fas 3-studie.

Däremot gav läkemedlet ökad överlevnad till undergrupper av kvinnor som fått tidigare cytostatikabehandling för metastaserad bröstcancer.

Totalt ingick 519 kvinnor med spridd trippelnegativ bröstcancer i studien. De fick alla cytostatika i form av gemcitabin och karboplatin och randomiserades till att få eller inte få iniparib som tilläggsbehandling.

Sanofi-Aventis ska nu diskutera resultaten i studien med myndigheter i USA och i Europa. Enligt företaget fortsätter det kliniska utvecklingsprogrammet för iniparib inom bröstcancer, lungcancer och andra cancersjukdomar.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News