fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Injektioner med sterilt vatten lindrar förlossningssmärta

Publicerad: 16 juli 2020, 08:00

Injektioner av små volymer sterilt vatten i ländryggen kan användas som smärtlindring. Men metoden är inte så frekvent använd eftersom själva sticket gör ont.

Foto: Getty Images

Ännu en studie visar att injektioner med sterilt vatten lindrar smärta vid förlossning, men den kortvariga smärtan av själva sticket ger fortsatt motstånd mot att använda metoden.


Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se


Lena Mårtensson, professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde, skrev sin avhandling om injektioner med sterilt vatten som smärtlindring vid förlossning 2006 och är nu medförfattare till en ny studie i ämnet, publicerad i The Lancet.
Hon har tidigare visat att injektionerna ger bättre smärtlindring vid förlossning än vad akupunktur gör.

Omkring en tredjedel av alla kvinnor känner svår ryggsmärta under förlossning. Injektioner av små volymer sterilt vatten i ländryggen kan användas som smärtlindring. Men metoden, som också kallas “sterila kvaddlar” när injektionen ges intrakutant, är kontroversiell och därför inte så frekvent använd, eftersom själva sticket gör ont. Dessutom har det ställts krav på bättre studier för att visa på metodens effektivitet.

En ny studie, genomförd i Australien och Storbritannien och med Lena Mårtensson som medförfattare, visar att injektionerna, jämförda med placebo, gav åtminstone 30 till 50 procents smärtlindring upp till 90 minuter efter injektionstillfället.

Den dubbelblinda randomiserade studien genomfördes under perioden 2012 till 2017 med 1 166 kvinnor. Därmed är det den största placebokontrollerade studien av metoden och ger enligt författarna definitivt stöd för att metoden är säker och effektiv.

Metoden fördes in i Sverige från Norge på 1980-talet, men har anor från 1800-talets Storbritannien, då den användes för mindre operationer till patienter som inte tålde dåtidens narkosmedel.

– Att utforska vidare de bakomliggande verkningsmekanismerna är viktigt för att ytterligare utveckla metoden. Större studier behövs för att utvärdera smärtlindringseffekten när injektionerna ges subkutant samt om injektioner med sterilt vatten kan ge lika bra lindring som epiduralbedövning, säger Lena Mårtensson.

– Det tre frågorna vore spännande att studera. Men det två senare är av flera skäl komplicerade att genomföra. Det är mycket svårt att göra studier inom det här området. Det tog oss fem år att samla data till den senaste studien. Min erfarenhet är dock att det varit mycket lättare att samla data i Australien jämfört med i Sverige,.

I Socialstyrelsens statistikbas för graviditeter, förlossningar och nyfödda finns inte sterilvatteninjektioner med.

– Jag har genom åren poängterat det och det går att beställa separat eftersom man noterar det i kvinnans journal på förlossningen. Men det är en intressant iakttagelse att det finns en hel del forskning kring sterilvatteninjektioner men inte akupunktur, som syns i statistiken, i samband med förlossning.

På sociala forum för blivande mammor syns att metoden är en ”älska eller hata-metod”. Och bland barnmorskor går åsikterna i sär.

Lena Nilsson, barnmorska och teamsamordnare på Ungdomsmottagningen i Lidköping och Skara har tidigare arbetat 20 år på BB/Förlossning och sju år på Högskolan i Skövde, på barnmorske- och sjuksköterskeutbildningen.

– Min upplevelse är att metoden är mycket bra som smärtlindring för ryggsmärta samt suprapubisk smärta och när avslappning efterfrågas. Det är en lättillgänglig metod, sterila vatteninjektioner är biverkningsfria, miljövänliga och ekonomiska, säger hon.

Hon medger att problemet när metoden började användas var att det gjorde ont att få de sterila vatteninjektionerna.

– Initialt sprutades vattnet in precis under huden där alla nervändar ligger.
Injektionstekniken omarbetades och injektionerna gavs lite djupare och detta fungerade mycket bättre.

– Det jag upplevde som mycket positivt när jag erbjöd/gav dessa injektioner var att kvinnor snabbt fick hjälp när de så önskade. Att injektionerna kunde ges under hela förlossningsförloppet och med fördel upprepas, utan negativ påverkan på mor eller barn, säger Lena Nilsson.

Lisa Ryding, verksamhetschef BMM Stockholm Södra, är en av dem som tycker att metoden är svårsåld till patienterna:

– Den gör svinont att få. Vi pratar inte så mycket om den som metod på BMM just för att det är svårt att kvalitetssäkra effekten av den på individnivå plus att administrationssättet är – AJ!

– Men för de som inte vill ha medicinska interventioner, epiduralanestesi eller lustgas, och som har punktsmärta brukar det fungera bra. För till exempel hemförlossningar tror jag det är toppen!

Läs studien här. Caesarean delivery rates and analgesia effectiveness following injections of sterile water for back pain in labour: A multicentre, randomised placebo controlled trial

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev