Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Insemination av singlar kan orsaka ny regeringskris

Publicerad: 12 november 2008, 10:28

Insemination av singlar kan orsaka ny regeringskris

Socialminister Göran Hägglund (kd) kan åka på ett nytt förnedrande nederlag i riksdagen. Denna gång kan han och kristdemokraterna bli överkörda när det gäller frågan om att ge ensamstående kvinnor rätt till insemination.


Kristdemokraterna och dess partiledare Göran Hägglund har knappt hunnit hämtat sig efter förra veckans regeringskris. Då klargjorde de tre andra borgerliga regerings­partierna att kd kommer att köras över av riksdagen, där det finns en överväldigande majoritet för att tillåta homosexuella att ingå äktenskap.

Nu prövas regeringens sammanhållning igen, i en annan starkt värdeladdad fråga.
Det finns i dag en klar majoritet i riksdagen för att ändra lagen, så att det blir tillåtet för ensamstående kvinnor att insemineras för att få barn.

S, v och mp är för, liksom c och fp. M har inte satt ned foten, medan kd är stark motståndare till en sådan lagändring.

I mars 2007 gav riksdagen regeringen i uppdrag att ”noga” följa frågan och återkomma till riksdagen ”om regeringen finner det motiverat”.

Det enda socialdepartementet har gjort sedan dess är att försöka kartlägga hur många svenskor som har låtit inseminera sig i andra länder och att undersöka hur lagstiftningen ser ut internationellt. Något mer initiativ eller någon översyn av lagstiftningen planerar inte heller socialdepartementet, enligt Joakim Pettersson (kd), politiskt sakkunnig hos Göran Hägglund.

”Blir som äktenskapslagen”
Men socialministern kan tvingas att agera.

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Barbro Westerholm säger nu till Dagens Medicin att hon tänker rösta för en förändrad lag i riksdagen - om inte regeringen lägger fram ett förslag som tillåter insemination för ensamstående.

För säkerhets skull har hon och riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (fp) i en motion formulerat en lagtext, som riksdagen får ta ställning till när frågan behandlas i början av nästa år.

–  Min förhoppning är att det då finns en majoritet i riksdagen som säger ja till det här. Då är man alltså oberoende av vad regeringen gör, säger Barbro Westerholm.

Då spelar det ingen roll om Göran Hägglund säger ja eller nej?

–  Nej, det blir som med äktenskapslagen.

Barbro Westerholm hävdar att den borgerliga regeringen måste vänja sig vid att i samvetsfrågor ge enskilda statsråd möjlighet att reservera sig eller tillåta fri röstning i riksdagen.

–  Det är inget dramatiskt för det fortsatta regeringssamarbetet.

Men det tycker ju kd, som reagerade mycket starkt i äktenskapsfrågan?

–  Jag har stor respekt för vad kd tycker. Men finns det en stark riksdagsmajoritet för en viss lösning är det helt fel att en liten minoritet ska få blockera besluten.

Chatrine Pålsson Ahlgren, kd: s sjukvårdspolitiska talesperson, var­nar de andra borgerliga partierna för att köra över kd i den här frågan på samma sätt som i äktenskapsfrågan.

–  Det får inte bli fler misslyckanden. Det måste finnas några spelregler om vi ska regera ihop.

Centerpartist tror på lösning
S, v och mp har tillsammans 171 av riksdagens 349 ledamöter. För att vänsteroppositionen ska få majoritet krävs att fyra borgerliga ledamöter röstar med dem.

Flera borgerliga riksdagsledamöter har i år motionerat om att insemination av ensamstående nu bör tillåtas. Flera av dem tror och hoppas att de borgerliga partierna ska enas om en gemensam handlingslinje. Men Cecilia Wikström (fp) förklarar att hon kan rösta med oppositionen för en lagändring.

–  Jag utesluter ingenting. Det beror helt på hur regeringens överenskommelse ser ut.

Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) lyfter frågan i sina täta kontakter med socialdepartementet. Han säger sig vara övertygad om att de borgerliga partierna enas om att lagstiftningen ses över.

–  Jag utgår från det.

Svenskor får hjälp i Finland

Det är tillåtet för homosexuella par och för ensamstående att adoptera. 2005 blev det tillåtet för lesbiska par att få barn genom assisterad befruktning. Kd sade nej till det förslaget.

De flesta av de svenska ensamstående kvinnor som vill insemineras åker till Danmark, Lettland eller Finland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev