Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Internetmask stänger mammografin i Värmland

Publicerad: 3 juli 2009, 12:24

Landstinget i Värmland blir inte av med den datormask som smugit sig in i nätverket på mammografin på Centralsjukhuset i Karlstad.


Nu ska utrustningen ominstalleras och på onsdag nästa vecka beräknas mammografin fungera som vanligt igen, skriver Landstinget i Värmland i ett pressmeddelande. En ny server har köpts in och arbetet med att konfigurera den och göra den klar för installation har påbörjats.

Enligt landstinget är det en så kallad ”mask” som tagit sig in i nätverket. En internetmask är en form av oformaterat datorprogram som själv sprider sig från dator till dator via internet, utan att behöva hjälp från en oförsiktig användare. Detta är vad som skiljer masken från datorvirus.

– Den här masken är ganska elak. Den utnyttjar ett hål i Microsofts operativsystem. När masken kommer in genererar den en massa trafik genom att den anropar externa adresser, var av många inte ens finns. Det gör att nyttotrafiken inte får plats. Till slut kan man inte ens läsa journaler. Hittills har vår lilla mask inte orsakat så mycket skada, men det är ett himla bök att få bort den, säger Anette Andersson, ingenjör och chef för radiologin i Landstinget i Värmland.

Den första internetmasken var den så kallade Morrismasken som spreds i november 1988.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev