Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Intervallcancrar var inte farligare

Publicerad: 4 december 2012, 11:01

Bröstcancrar som upptäcks mellan screeningundersökningar med mammografi var inte kopplade till sämre överlevnad, jämfört med bröstcancrar som upptäcktes utanför screeningprogrammet, enligt en studie i BMJ.


Det är forskare som följt upp 7 116 kvinnor i Norge som fått bröstcancer före och efter det att mammografiscreening gradvis infördes i olika delar av landet.

Syftet var att ta reda på om så kallade intervallcancrar, det vill säga tumörer som upptäcks mellan screeningundersökningar, innebär en sämre prognos för patienterna. Tidigare studier har enligt forskarna givit oklara besked om detta.

Men i den nu aktuella studien fann man alltså inget som tydde på att de här cancrarna var farligare, åtminstone inte jämfört med bröstcancer hos kvinnor från regioner i Norge som ännu inte hade infört screening.

Visserligen var intervallcancrarna något större än tumörerna som upptäcktes i jämförelsegruppen, men det fanns inga påfallande skillnader beträffande histologi eller om tumören spridit sig till lymfkörtlar. Inte heller fanns det någon signifikant skillnad i dödlighet i bröstcancer mellan grupperna efter tio års uppföljning.

Vidare fann forskarna att intervalltumörerna inte skiljde sig i några egenskaper, till exempel lymfkörtelstatus, beroende på hur lång tid som gått sedan förra screeningkontrollen, förutom att de blev något större. Detta fynd utmanar enligt forskarna en teori om att det skulle finnas en stark koppling mellan tumörens tillväxthastighet och dess förmåga att sprida sig i kroppen.

Läs hela originalstudien:

Mette Kalager med flera. Prognosis in women with interval breast cancer: population based observational cohort study. BMJ 2012; 345:e7536. DOI: 10.1136/bmj.e7536

Relaterat material

Mammografi räddar liv men till pris av överdiagnostik

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev