Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

IVF ökar risken för blodpropp

Publicerad: 15 januari 2013, 23:30

Kvinnor som blir gravida efter provrörsbefruktning löper ökad risk att drabbas av blodproppar under graviditeten. I värsta fall i lungan, enligt en ny svensk studie.


Ämnen i artikeln:

LungemboliIVF

– Förmodligen beror riskökningen på östrogenets effekter inför själva behandlingen, men det kan också vara någonting annat, säger Peter Henriksson, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Karolinska institutet.

Han är försteförfattare till artikeln som nu publiceras i British Medical Journal.

Forskargruppen har granskat data från nästan 23 500 kvinnor som födde barn under perioden 1990-2008 efter att genomgått IVF. Uppgifterna har jämförts med data från fem gånger så många kvinnor som blev gravida under samma period på naturlig väg. Dessa matchar kvinnorna i IVF-gruppen vad gäller exempelvis ålder, rökning, utbildningsnivå, BMI-värde och tidigare graviditeter.

Genomsnittsåldern var 33 år i båda grupperna.

Totalt drabbades 4,2 av 1 000 kvinnor i IVF-gruppen av blodproppar, jämfört med 2,5 av 1 000 i den andra gruppen. Riskökningen var som störst under graviditetens första tre månader.

Risken för propp i lungan, lungemboli, var nästan sjufalt förhöjd bland kvinnorna som hade genomgått IVF, enligt studien.

Även om risken är liten i absoluta tal – två till tre extra fall av lungemboli per 10 000 graviditeter – så tycker Peter Henriksson att resultaten är en signal till både patienter och vårdpersonal om extra vaksamhet. Proppar i lungan är en av de vanligaste orsakerna till att gravida kvinnor dör i västvärlden.

– Det är viktigt att man är uppmärksam på den här risken, säger han, och tillägger att kvinnor som ska genomgå IVF alltid bör få frågor om tidigare blodpropp eller förekomst av blodpropp i släkten.

– Om risken är hög bör man överväga förebyggande behandling, säger Peter Henriksson.

Behandling mot ofrivillig barnlöshet med hjälp av IVF – in vitro fertilisering eller så kallad provrörsbefruktning – blir allt vanligare i Sverige. Cirka 3 700 barn föds nu varje år tack vare behandlingen, som inleds med att modern genomgår en kraftig hormonstimulering för att äggen i äggstockarna ska mogna.

Läs artikeln:

Peter Henriksson med flera. Incidence of pulmonary and venous thromboembolism in pregnancies after in vitro fertilisation. British Medical Journal, publicerad online den 16 januari. DOI: 10.1136/bmj.e8632

SARA RÖRBECKER

Ämnen i artikeln:

LungemboliIVF

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev