Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ivo granskar förlossningsvården i Kristianstad

Publicerad: 20 april 2015, 12:20

Centralsjukhuset i Kristianstad.

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Efter två dödsfall och två otillfredsställande lex Maria-utredningar öppnar myndigheten nu ett tillsynsärende. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Region SkåneCentralsjukhuset i KristianstadFörlossningsvård

Sommaren 2014 avled två spädbarn i samband med förlossningar vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Båda händelserna, som inträffade inom loppet av några veckor, anmäldes och utreddes av vårdgivaren enligt lex Maria.

Men inte tillräckligt väl anser Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som har granskat sjukhusets utredningar och dessutom genomfört en inspektion vid sjukhuset.

– Vår bedömning är att vårdgivaren brast i omhändertagandet av de båda patienterna. Trots att vi har begärt kompletteringar har man inte belyst orsakerna till detta på ett tillfredställande sätt, säger Eva Hansson, enhetschef vid Ivo, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Ivo har därför beslutat att särskilt granska förlossningsvården i Kristianstad och har öppnat ett tillsynsärende där de identifierade bristerna ska följas upp.

Enligt Ystads Allehanda handlar bristerna om att personalen inte vidtog åtgärder i ett tidigt skede, trots att CTG-kurvorna visade att barnen inte mådde bra.

– I bägge de här fallen var personalen oerhört erfaren och det är inte alltid de följer skolboken. De har hela sin kliniska erfarenhet också och gör en bedömning just där och då. Det är inte alltid den blir enligt pm, säger Rickard Claesson, verksamhetschef vid Centralsjukhuset i Kristianstad, till tidningen.

Han uppger också att barnens liv inte hade gått att rädda även om akuta kejsarsnitt hade gjorts omedelbart vid ankomst till sjukhuset.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev