tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ivo öppnar för tillsyn kring sena aborter

Publicerad: 17 augusti 2017, 07:26

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska börja samla in information för att senare fatta beslut om eventuell tillsyn avseende frågan om sena aborter.

Ämnen i artikeln:

Ivo

Efter att SVT Nyheter rapporterade att en överläkare på Mälarsjukhuset försökt rädda ett sent aborterat foster ska nu Ivo börja samla in information för att i ett senare skede bestämma om en tillsyn ska inledas.

SVT Nyheter rapporterade tidigare att en överläkare på Mälarsjukhuset försökte rädda ett sent aborterat foster. Efter att aborten hade dragit ut på tiden kom fostret ut i vecka 22 vid liv. För att rädda livet satte läkaren in neonatal vård.

Ivo avser nu att se över problematiken kring bland annat tidsaspekter vid aborter, utifrån ett kontroll- och tillsynsperspektiv. Myndigheten ska i ett första skede samla in information och därefter ska man i ett senare besluta om det finns skäl att göra någon form av tillsyn.

– Det här är något vi ser över just nu. Vi öppnar för att titta på det här och utifrån det går vi vidare, säger Anna Lena Boucht, som är pressansvarig på Ivo, till Dagens Medicin.

Varken tidpunkt eller inriktning på informationsinsamlingen är bestämd.
I normalfallet ska abort ske innan 21 veckor och sex dagar. Efter att fallet blivit känt har barnläkare och gynekologer satt ihop en arbetsgrupp för att granska de rutiner som finns. Socialstyrelsen har tidigare givit kvinnan stöd, medan Svensk förening för obstetrik och gynekologi anser att det är fel att rädda livet på foster som är tänkta att aborteras.

Relaterat material

Läkare vill ha nya rutiner för sena aborter

Försökte rädda aborterat foster – gjorde rätt

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev