Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Ivo riktar kritik mot BB Sophia

Publicerad: 16 december 2015, 08:16

BB Sophia

Foto: Mikael Sjöberg/Bildbyrån

Myndigheten är nu klar med tillsynen av händelsen där en kvinna dog efter en förlossning.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingBB Sophia

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om dödsfallet som inträffade under hösten 2014. BB Sophia valde efter händelsen att göra en lex Maria-anmälan och en anhörig till kvinnan har även anmält det inträffade som ett enskilt klagomål.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nu avslutat båda ärendena och riktar kritik mot BB Sophia och ställer flera krav på kvinnans barnmorskemottagning norr om Stockholm.

BB Sophia kritiseras för att inte ha dokumenterat en riskbedömning när kvinnan skrevs in och för att allt för sent utfört en läkarbedömning. Förlossningskliniken får även kritik för att brister i kommunikation gjort att diagnostiseringen av kvinnans cirkulationskollaps fördröjdes med cirka fem minuter, skriver Ivo på sin hemsida.

Tillsynsmyndigheten riktar ingen kritik mot hur cirkulationskollapsen handlades efter att den diagnostiserats, utan skriver att det skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet och att BB Sophias verksamhet organiserats och bedrivits på ett patientsäkert sätt.

Ivo anser att barnmorskemottagningen borde ha insett att kvinnan var en riskpatient och därför initierat en läkarundersökning, vilket inte gjordes. Myndigheten konstaterar också att mottagningen inte följt landstingets riktlinjer för mödravård.

Barnmorskemottagningen ska redovisa hur den kommit till rätta med bristerna till Ivo. Tillsynsmyndigheten planerar även en uppföljande tillsyn av BB Sophia under 2016.

Ärendet

Rör en patient som vid en förlossning fick komplikationerna värksvaghet och skulderdystoci (svårigheter vid framfödandet av barnets axlar). Patienten drabbades av cirkulationskollaps i samband med att akuta åtgärder sattes in för att lösa barnets axlar så att det kunde födas fram. Patienten avled senare på grund av hjärnskador orsakade av syrebrist.

Källa: Ivo

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev