Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Jonas Bergh premiärprisas för sin forskning

Publicerad: 2 april 2019, 09:50

Jonas Bergh på Asco-kongressen år 2016.

Foto: Carl-Magnus Hake

Det Europeiska sällskapet för medicinsk onkologi, Esmo, har instiftat ett nytt pris för insatser inom bröstcancer. Den första pristagaren blir Jonas Bergh, professor i onkologi vid Karolinska institutet.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetLäkemedel

I prismotiveringen framhålls att Jonas Bergh ”har bidragit till viktiga framsteg inom många aspekter av cancerepidemiologi, prevention och behandling av bröstcancer”.

Vidare framhålls bland annat att pristagaren ”har genomfört kliniska prövningar med nya läkemedel och individuell anpassning av cytostatika. Den svenska gruppen visade i den första randomiserade studien att fem års behandling med tamoxifen är bättre än som tidigare rekommenderat två år” vid tidig hormonreceptorpositiv bröstcancer.

I ett pressmeddelande från Esmo säger Jonas Bergh att han är ”djupt hedrad” över utmärkelsen. Han lyfter fram patienterna som deltagit i forskningen samt nuvarande och tidigare kollegor och samarbetspartners både i Sverige och utomlands.

Jonas Bergh var under två decennier ordförande i den svenska bröstcancergruppen, som genomför kliniska studier inom sjukdomen. Han är i dag klinisk verksam som överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och vidare bland annat ansvarig för strategisk cancerforskning vid Karolinska institutet, ordförande i Samarbetsgruppen för prövare inom tidig bröstcancer, EBCTCG, samt ordförande i expertrådet för onkologi/hematologi vid den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Priset kommer att delas ut vid Esmos första bröstcancerkongress i början av maj i Berlin.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev