Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kalcium kan skydda kvinnor från kolorektalcancer

Publicerad: 23 februari 2009, 21:00

Kvinnor med högt intag av kalcium insjuknar i mindre utsträckning i cancer, framförallt i kolorektal cancer, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Kolorektal cancer

Forskare vid National Cancer Institute i Bethesda, USA, har analyserat data från nästan en halv miljon deltagare i den prospektiva undersökningen Health-AARP Diet and Health Study. Syftet var att ta reda på vilken koppling som intag av kalcium har för risken att insjukna i olika former av cancer.

Tidigare forskningsresultat på detta område är enligt forskarna motstridiga. Flera studier har visat att kalcium är kopplat till skydd mot framför allt kolorektal cancer och en del studier har pekat på möjligt skydd mot bröst- och lungcancer. Samtidigt finns studier som kopplat högt kalciumintag till ökad risk för prostata- och äggstockscancer.

I den nu aktuella studien inträffade totalt 53 570 fall av cancer under sju års uppföljning. Forskarna konstaterar att högt kalciumintag var kopplat till minskad risk för insjuknande i cancer hos kvinnor men inte hos män.

Hos kvinnor minskade risken för varje milligram i ökat dagligt intag av kalcium upp till 1 300 mg per dag. Därutöver gav mer kalcium ingen ytterligare minskad risk.

Ökat intag av kalcium och mejeriprodukter var kopplat till lägre risk för cancer i matsmältningsorganen för både män och kvinnor. Den femtedel av de studerade kvinnorna som rapporterade högst totalt intag av kalcium hade 23 procent lägre risk att insjukna i sådan cancer jämfört med den femtedel som hade lägst intag av kalcium. Motsvarande siffra för de studerade männen var 16 procent.

Tydligast var sambandet för kolorektalcancer, där risken att insjukna var 28 och 21 procent lägre hos den femtedel med högst totalt kalciumintag jämfört med den femtedel med lägst intag, hos kvinnor respektive män.

Studien publiceras i dag, måndag, i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Archives of Internal Medicine, 2009; 169: 391–401

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev