Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kallelser till mammografi sena efter privatisering

Publicerad: 18 juni 2009, 09:44

Utbildningar och krångel med tekniken gör att kvinnor får vänta i upp till sju månader för länge på mammografi hos vårdföretaget Avesina.


Kvinnor i Västra Götaland som är mellan 40 och 74 år gamla ska kallas till mammografi med 21 månaders mellanrum. Den 1 april i år tog privata Avesina över delar av ansvaret för undersökningarna i Göteborg från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Redan då hade tusentals kvinnor fått vänta för länge på sina kallelser, skriver Göteborgs-Posten.

Under de första månaderna har Avesina utbildat personalen och brottats med tekniska problem. Sedan starten har bara omkring 2 000 kvinnor undersökts. Den normala kapaciteten ligger på 4 000 kvinnor per månad.

Nu när verksamheten gör uppehåll över sommaren kommer köerna att växa ytterligare.

– Vi ska ha semester och på kirurgen minskar de ändå sin kapacitet under sommaren. Vi kan inte undersöka en kvinna i dag och ge besked om cancer i slutet av augusti, säger verksamhetschefen Hans Sihlbom till Göteborgs-Posten.

När undersökningarna påbörjas igen i höst kommer patienterna att ha fått vänta i upp till sju månader för länge på sina kallelser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev