lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Karlstad och Falun vill driva nationell endometriosvård

Publicerad: 12 december 2019, 06:00

Region Dalarna har ansökt om att Falu lasarett ska bedriva nationell högspecialiserad kirurgi vid endomedtrios. Totalt har sex regioner ansökt.

Av de sex ansökningar som kommit till Socialstyrelsen om att få bedriva nationell högspecialiserad vård inom endometrios, gäller två icke-universitetssjukhus.

Ämnen i artikeln:

Region DalarnaRegion VärmlandRegion StockholmRegion UppsalaRegion SkåneVästra GötalandsregionenHögspecialiserad vårdEndometrios

PH


Den 11 december gick ansökningstiden ut för de första sjukdomsområdena som ska koncentreras vid ett fåtal sjukhus i landet. Det handlar om viss vård vid endometrios, viss vård av trofoblastsjukdom och exit, som är en avancerad form av kejsarsnitt.

Ett par av ansökningarna som kommit in till Socialstyrelsen är mer oväntade än andra.

– Det är spännande att det inte bara är universitetssjukhus som har ansökt om att utföra viss kirurgi vid endometrios. Även Falu lasarett i Region Dalarna och Centralsjukhuset i Karlstad i region Värmland har ansökt, säger Kristina Wikner, enhetschef för nationell högspecialiserad vård vid Socialstyrelsen.

Totalt har sex regioner ansökt om att få driva nationell högspecialiserad endometriosvård. Förutom ovan nämnda har ansökningar gjorts för Södersjukhuset i Stockholm, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Skånes universitetssjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Tidigare har Socialstyrelsen fattat beslut om att  det nationellt specialicerade endometriosvården ska bedrivas på fem platser i landet, så minst ett av dessa sjukhus kommer att bli utan.

För de andra två sjukdomarna – exit och trofoblassjukdom – är det ett betydligt svalare intresse. Bara Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har ansökt för att driva båda dessa.

Nu ska ansökningarna beredas av en beredningsgrupp med två representanter från varje sjukvårdsregionregion. I slutet av mars kommer en särskild nämnd med politikerrepresentanter från varje region att fatta beslutet om vilka sjukhus som får uppdragen.

Enligt Kristina Wikner har regionerna anammat det nya ansökningsförfarandet som skiljer sig från hur det fungerade med rikssjukvården som var mer av en nulägesbeskrivning.

– Utan att ha gått igenom ansökningshandlingarna i detalj så verkar regionerna vara med på det nya sättet, som går ut på att framåtblickande beskriva hur de planerar att bedriva den aktuella vården, säger hon.

Läs mer om hela processen mot nationell högspecialiserad vård här.

Relaterat material

Ryggmärgsskadevård blir högspecialiserad

Första besluten om högspecialiserad vård

Högspecialiserad vård – så funkar det

Sveriges sjukhus får nytt uppdrag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev