Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kd-grupp vill inte sänka tidsgränsen för fri abort

Publicerad: 8 juni 2009, 11:48

Kd-grupp vill inte sänka tidsgränsen för fri abort

Foto: Chatrine Pålsson Ahlgren (kd).

Kristdemokraterna ska inte arbeta för att sänka tidsgränsen för fri abort. Det har en intern arbetsgrupp kommit fram till.


Rätten till fri abort är fortfarande en kontroversiell fråga inom kristdemokraterna. Efter en infekterad debatt på rikstinget 2007 beslutade partiet att se över innehållet i sitt medicinsk-etiska program.

Nu står det klart att arbetsgruppen som har utrett frågan vill behålla den nuvarande tidsgränsen på 18 veckor.

– Det finns tjejer i socialt utsatta situationer som kanske inte kommer på förrän i tionde veckan att de är gravida. ”Oj, nu måste vi snabba oss, vi har två veckor på oss”. Men det här får inte vara ett framjäktat beslut, säger gruppens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren till Svenska Dagbladet.

Chatrine Pålsson Ahlgrens riksdagskollega Lennart Sacrédeus är en av dem vill sänka abortgränsen till tolv veckor. Han är besviken på arbetsgruppens förslag.

– Det kommer aldrig att finnas en konsensus i det kristdemokratiska partiet att svensk abortpolitik skulle vara ändamålsenlig, fostervänlig eller etiskt försvarbar genom att vara den liberalaste i Europa, säger han till Svenska Dagbladet.

Det nya medicinsk-etiska programmet ska antas på kristdemokraternas partifullmäktige i höst.

Relaterat material

Arbetsgrupp i kd: ”Begränsa rätten till fosterdiagnostik”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev