Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kejsarsnitt inte bättre för tvillingar

Publicerad: 3 oktober 2013, 13:53

Ett planerat kejsarsnitt minskar inte risken för allvarliga komplikationer vid normal tvillinggraviditet, jämfört med vaginal förlossning.


Det visar den första stora, randomiserade studien där olika förlossningsstrategier har studerats hos kvinnor som väntar tvillingar.

Enligt forskarna har observationsstudier pekat mot att planerat kejsarsnitt är en säkrare strategi än vaginal förlossning.

Men resultaten från den nu aktuella studien, som bygger på data från totalt 25 länder, tyder alltså på att det inte finns någon anledning att rutinmässigt använda sig av planerat kejsarsnitt vid normal tvillinggraviditet.

Annika Strandell, vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för obstetrik och gynekologi, tycker att studien är välgjord.

­– Resultaten ger stöd för att fortsätta arbeta som vi gör i Sverige, nämligen rekommendera en vaginalförlossning vid normal tvillinggraviditet, säger hon och fortsätter:

– I tidigare studier har man sett att det alltid är en ökad risk för tvilling två jämfört med tvilling ett. Forskarnas analys visar att den risken inte minskade genom att välja ett planerat kejsarsnitt från början. Det är en viktig del av resultaten.

I studien randomiserades 2 804 kvinnor till planerat kejsarsnitt eller vaginal förlossning. Hos samtliga låg den första tvillingen med huvudet nedåt i förlossningskanalen, efter en normal graviditet.

Resultaten visar att lika många, det vill säga 2 procent, av barnen dog under eller efter förlossningen eller drabbades av andra svåra komplikationer, oavsett förlossningssätt.

I studien födde i slutänden 91 procent i kejsarsnittsgruppen och 44 procent av dem som randomiserats till vaginal förlossning med kejsarsnitt.

– Man kan förvänta sig att en stor andel av planerade vaginalförlossningar ändå slutar med kejsarsnitt eftersom tvillingförlossningar är högriskförlossningar. Så jag tycker ändå att slutsatserna håller, med visst förbehåll för att jag inte har sett vad som var anledningen till att förlossningssättet ändrades, säger Annika Strandell.

Läs abstract:

Jon FR Barrett med flera. A Randomized Trial of Planned Cesarean or Vaginal Delivery for Twin Pregnancy. New England Journal of Medicine 2013; 369: 1295-1305 DOI: 10.1056/NEJMoa1214939

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News