Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Killar målar upp nidbild av tjejer med könssmitta

Publicerad: 30 oktober 2008, 14:52

Killar i gymnasiet upplever det svårare att testa sig för könssjukdom än tjejer. De kan också ha en felaktig bild av hur en smitt-bärande tjej ser ut. Det är två fynd i en kommande avhandling.


På senare år har könssjukdomar ökat bland ungdomar. Barnmorskan Kina Hammarlund har i sin forskning undersökt ungdomars attityder till smittspridning.

Ett fynd i hennes arbete är att unga killar upplever det svårare än tjejer att testa sig för könssjukdomar. Denna svårighet kan bidra till ökad smittspridning, menar Kina Hammarlund.

– Tjejer har vana att gå till ungdomsmottagningen för att till exempel få p-medel, där de också kan testa sig för könssjukdomar. Men killar förnekar hellre än går och väntar på ett provsvar. Denna svårighet verkar dock inte tjejerna förstå, säger hon.

Intervjuer med 25 gymnasister
– Över huvud taget framkommer att killar och tjejer har en massa felaktiga antaganden om det andra könet. Till exempel tror tjejer att killar blir sura om de föreslår att man ska använda kondom. Men i själva verket skulle tjejen få respekt från killen för ett sådant förslag, säger Kina Hammarlund.

Hon har i sina studier djupintervjuat 25 sexuellt aktiva gymnasieungdomar i en mellansvensk stad. Resultaten ska presenteras till våren i en avhandling vid Växjö universitet.

Ett annat fynd i hennes arbete är att killarna inte har en korrekt bild av hur tjejer som är bärare av könssjukdomar ser ut.

– De målar upp nidbilden av en prostituerad kvinna med höga lackstövlar, kort kjol, mycket smink och stor urringning. Jag tror att man på bättre sätt behöver diskutera värderingar i skolan för att motverka denna och andra stereotypa fördomar, säger Kina Hammarlund.

Forskare:

Namn:
Kina Hammarlund, Ingela Lundgren och Maria Nyström.

Projekt:
Sexuellt risktagande bland ungdomar.

Finansiering:
Skaraborgsinstitutet i Skövde, Högskolan i Skövde, Växjö universitet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev