Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kirurgi var bättre än knipträning

Publicerad: 27 september 2013, 12:58

Läckande kvinnor som direkt fått en operation rapporterade i högre utsträckning förbättring efter ett år, jämfört med dem som ordinerats bäckenbottenträning.


Det visar den första randomiserade studien där operation, så kallad slyngplastik, jämförts med bäckenbottenträning hos kvinnor med ansträngningsinkontinens.

Enligt de nederländska forskarna bakom studien ses bäckenbottenträning som första linjens behandling i många länder i dag. Operation rekommenderas i allmänhet först om sjukgymnastik har otillräcklig effekt, skriver de.

Utifrån studiens resultat drar de dock slutsatsen att kvinnor med ansträngningsinkontinens bör erbjudas såväl handledd bäckenbottenträning som operation som förstahandsbehandling.

I studien ingick 460 kvinnor som randomiserades till operation eller handledd knipträning.

Resultaten visar att 91 procent av kvinnorna i operationsgruppen upplevde en förbättring ett år efter ingreppet, jämfört med 64 procent av dem som kniptränat. Fler i operationsgruppen sa sig dessutom vara helt bra efter ett år. Och vid ett test där kvinnorna ombads hosta med fylld blåsa, läckte de opererade i mindre utsträckning.

Marie Westergren Söderberg är ordförande för arbetsgruppen för urogynekologi inom Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

Hon var för några år sedan med och författade nationella medicinska indikationer för operation vid ansträngningsinkontinens.

– Där skriver vi att man ska informera om och erbjuda handledd bäckenbottenträning. Men vi kräver inte att kvinnan genomgår det före operation. Om hon inte vill så ska hon få sin operation ändå, säger Marie Westergren Söderberg och fortsätter:

– Den här studien bekräftar att vi är inne på rätt spår. Sedan gäller det förstås att de enskilda klinikerna följer rekommendationerna. Det tror jag ser lite olika ut, beroende på vilket vårdprogram man har på kliniken.

Läs abstract:

Julien Labrie med flera. Surgery versus Physiotherapy for stress Urinary Incontinence. New England Journal of Medicine 2013; 369: 1124-1133 DOI: 10.1056/NEJMoa1210627

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev