fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Klart för nya riktlinjer för endometrios

Publicerad: 4 februari 2016, 12:09

Foto: Thinkstock

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur endometrios ska behandlas.

Ämnen i artikeln:

Endometrios

Länge har både läkare och patienter efterlyst bättre vård för kvinnor som drabbats av endometrios, en sjukdom som innebär stora smärtor vid mens och sex. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur patienterna ska behandlas.

Var tionde kvinna i fertil ålder drabbas av den ärftliga sjukdomen endometrios som innebär stora smärtor vid mens, toalettbesök och vid sex. Nu behöver vården bli bättre, anser regeringen som i dag beslutar om mer pengar för att ta fram nationella riktlinjer, rapporterar SVT Nyheter.

Regeringen har beslutat om sex miljoner kronor till Socialstyrelsen för att ta fram sådana riktlinjer, samt för att myndigheten ska verka för att Sverige ska få en mer jämställd och jämlik vård.

Expertläkare och patienter har länge efterlyst en bättre vård. I dag tar det i snitt sju till nio år innan patienterna får en korrekt diagnos.

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växt utanför livmoderhålan, något som kan leda till endometrioshärdar som växer in i andra organ.

– Det är helt uppenbart att endometriosvården behöver förbättras. Medvetenheten om sjukdomen måste öka och vi måste sprida riktlinjer om vad man ska göra för att behandla och möta människor som lider av endometrios, säger Gabriel Wikström, folkhälsominister (S) till SVT.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev