lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Klartecken för bredare behandling mot her2-receptorn

Publicerad: 21 december 2022, 16:09

Läkemedlet Enhertu ska få breddad indikation vid framskriden bröstcancer, anser EMA

Foto: Daiichi Sankyo, Robert Merding

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att indikationen för bröstcancerläkemedlet Enhertu (trastuzumab deruxtekan) utökas till att även innefatta patienter med framskriden sjukdom där tumören har lågt uttryck av her2-receptorn.

Ämnen i artikeln:

BröstcancerEMAAstra ZenecaLäkemedelToppnyheter Kvinnohälsa

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Rekommendationen grundar sig på den omtalade studien Destiny-Breast04 som Dagens Medicin tidigare rapporterat om. 

I den studien visade sig läkemedlet kunna förlänga överlevnaden med i median ett halvår hos patienter som redan fått pröva flera behandlingar mot sin metastasterande sjukdom, i en jämförelse med deras läkares val av cytostatika. 

Läs även: Trögt att minska dödstal i cancersjukdom 

Enligt en uppskattning skulle det finnas runt 500 patienter årligen i Sverige som skulle komma i fråga för behandlingen, utifrån upplägget i studien. 

Sedan tidigare har Enhertu indikation som monoterapi för behandling av vuxna patienter med icke-resektabel eller metastaserad her2-positiv bröstcancer som tidigare har fått en eller fler behandlingsregimer riktade mot her2. 

Indikationen skulle i och med det nya beskedet från EMA utökas till att även gälla som monoterapi hos vuxna patienter med icke-resektabel eller metastaserad ”her2-låg” bröstcancer som har fått tidigare cytostatika mot sin spridda sjukdom eller fått återfall inom sex månader efter att ha fått understödjande cytostatika som del i en behandling i botande syfte. 

För att läkemedlet officiellt ska få utökad indikation behöver EMA:s rekommendation officiellt antas av EU-kommissionen.

Trastuzumab deruxtekan är ett antikropps-cytostatikakonjugat där cytostatikamolekyler är bundna till antikroppen som i sin tur binder till her2-receptorn varpå hela ”paketet” absorberas av cancercellen. 

Bakom Enhertu står företagen Astra Zeneca och Daiichi Sankyo. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev