söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kombination stärkte sköra ben

Publicerad: 15 maj 2013, 14:11

En kombination av två läkemedel mot benskörhet gav tillsammans bättre effekt än vad som tidigare har uppnåtts med någon behandling, enligt forskare bakom en ny studie.


I en studie har forskare i Boston, USA, låtit 94 kvinnor med osteoporos antingen behandlas med läkemedlet teriparatid eller läkemedlet denosumab eller en kombination av de två preparaten.

Deltagarnas bentäthet mättes efter 3, 6 och 12 månader.  I en artikel som publiceras i Lancet rapporterar forskarna att bentätheten ökade med 9,1 procent i ländryggen för de patienter som fått kombinationsbehandling. Det ska jämföras med att förbättringen för patienterna som fick antingen teriparatid eller denosumab blev 6,2 respektive 5,5 procent. Likaså sågs signifikanta förbättringar när bentäthet mättes för lårbenshals och höftben.

Enligt forskarna bakom studien är de resultat som uppmätts de bästa som har rapporterats med läkemedel mot benskörhet. De anser därför att kombinationen kan vara användbar för patienter som löper hög risk för fraktur.

I en kommentar till artikeln lyfter Richard Eastell, Mellanby Centre for Bone Research, och Jennifer Walsh, Sheffields universitet, anser att det är ett nytt och spännande tillvägagångssätt som använts i studien. De lyfter också fram att säkerheten med kombinationen måste studeras mer, likaså om effektiviteten håller i sig. Ett annat problem som de påpekar är att teriparatid endast bör användas i 24 månader.

Läkemedelsföretagen Eli Lilly och Amgen som producerar de två aktuella läkemedelssubstanserna finns med som finansiärer till studien.

Läs abstract:

Tsai med flera. Teriparatide and denosumab, alone or combined, in women with postmenopausal osteoporosis: the DATA study randomised trial. Publicerad online 15 maj. doi:10.1016/S0140-6736(13)60856-9

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev