Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kondylom minskar bland unga kvinnor

Publicerad: 20 juli 2012, 12:02

Foto: Photos.com

Kondylom minskar kraftigt bland unga kvinnor och forskarna tror att det beror på HPV-vaccinering.

Ämnen i artikeln:

KondylomHpv-vaccin

Kondylom, eller könsvårtor, orsakas av humant papillom-virus, HPV. Samma virusgrupp som i förlängningen kan leda till livmoderscancer hos kvinnor. Sedan 2006 är HPV-vaccin tillgängligt i Sverige och numera ingår det dessutom i det allmänna vaccinationsprogrammet. Nu tror forskarna att effekterna av HPV-vaccinet börjar märkas.

Eftersom kondylom inte är en anmälningspliktig könssjukdom, så har det saknats uppgifter förekomsten i landet. Nu har forskare på Karolinska institutet genomfört en studie på läkemedels- och patientregister för åren 2006 – 2010 som omfattar alla mellan tio år och 44 år som sökt vård för kondylom eller fått behandling mot sjukdomen. Den visar att kondylom minskar bland kvinnor som är yngre än 25 år. Allra mest minskar förekomsten bland kvinnor i 18-årsåldern.

Forskarna poängterar att deras studie inte belägger något samband mellan minskningen och HPV-vaccin.

– Samtidigt minskar sjukdomen så kraftigt i just den grupp där cirka 30 procent är vaccinerade och inte i andra grupper. Därför misstänker vi att det hänger samman, säger Amy Léval, doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik.

Bland män har sjukdomen ökat något, men forskarna tror att det bara är en tidsfråga innan den minskar även bland män till följd av minskningen av kondylom bland kvinnorna.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev