Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kongolesiske läkaren Denis Mukwege får Nobels fredspris

Publicerad: 5 oktober 2018, 09:15

Denis Mukwege blir årets fredspristagare, tillsammans med människorättsaktivisten Nadia Murad, tillkännager den norska Nobelkommittén.


De tilldelas priset för sina ansträngningar för att få ett slut på användandet av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter.

"Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred. Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem ett hopp", säger Denis Mukwege i ett pressmeddelande från Läkarmissionen.

Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa där han är verksam byggdes med pengar från Sida, Läkarmissionen och Pingstmissionens utvecklingssamarbete. Sjukhuset har tagit emot och behandlat tiotusentals kvinnor och barn som blivit våldtagna eller stympade i det krig som pågått i landet.

"När man ser övergrepp och förstörelse och tiger om det, är det som att man är delaktig. När man inte fördömer det onda och inte säger vad man ser, för att få till en förändring, är det som att man accepterar det som händer. Det räcker inte att ta hand om tiotusentals kvinnor. Vi har behandlat följderna, men det är också mycket viktigt att behandla orsaken", säger Denis Mukwege.

Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius kommenterar pristagaren.

– I en mörk värld med hat och konflikter så är och förblir doktor Mukwege en lysande förebild. Vi är stolta över vår långa gemensamma kamp och hoppas att priset ska bidra till omvärldens verkliga uppvaknande kring systematiska övergrepp på kvinnor, säger han.

Direktören för Pingströrelsens biståndsorganisation, Niclas Lindgren, välkomnar givetvis också beskedet från Oslo.

– Fantastiskt! Det är få i världen som är så värda ett fredspris som Denis Mukwege. Hans outtröttliga kamp för att få upp situationen i Kongo-Kinshasa på världsagendan — det är fantastiskt att det prisas, säger han till TT.

2013 belönades Denis Mukwege med Right livelihood-priset. Året därefter tilldelades han EU:s Sacharovpris för tankefrihet, se intervju nedan.

Den andra fredspristagaren, Nadia Murad, har efter att vara tillfångatagen av IS blivit ett språkrör för de tusentals flickor och kvinnor som genomlevt IS fångenskap. Hon tillfångatogs i augusti 2014 i sin hemort Kocho i Irak. Stora delar av hennes familj mördades. Hon flydde från Mosul i november 2014 och tog sig till Tyskland.

Det fanns 331 kandidater till årets fredspris, varav 216 individer och 115 organisationer.

Texten uppdateras.

Se Fredrik Skavlans intervju med Denis Mukwege från 2014 här nedan.

Relaterat material

Speciellt att se in i ett par ögon som har sett så mycket

Denis Mukwege får alternativt Nobelpris

Svensk läkare bossar när le Docteur är borta

SARA HEYMAN/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev