fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kopparspiral lyfts fram som bästa akutmetoden

Publicerad: 16 april 2014, 05:46

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Kvinnor som vill ha kombinerade p-piller bör i första hand få de sorter som ger lägst risk för blodproppar. Läkemedelsverket anger nu vilka de är.


I dag publicerar Läkemedelsverket sina nya rekommendationer om preventivmedel. Myndigheten ger bland annat en förnyad bedömning av p-pillers risk-nytta-profil utifrån de studier som har tillkommit sedan de förra rekommendationerna skrevs.

De nya säger bland annat att:

- Risken för venös tromboembolism, VTE, vid kombinerade p-piller är störst hos nya användare under det första året, och allra högst under de första tre månaderna.

- Allmän screening med blodprov rekommenderas inte, däremot noggrann anamnes och genomgång av riskfaktorer.

- Kvinnor som önskar kombinerade p-piller bör vid förstahandsförskrivning få ett monofasiskt preparat med levonorgestrel, norgestimat eller noretisteron, då dessa gestagener innebär lägst risk för VTE.

Barnmorskor bör rådgöra med läkare innan de förskriver kombinerade hormonpreparat till bland annat kvinnor över 40 år – över 35 år om kvinnan är rökare – samt om kvinnans BMI överstiger 30 eller om hennes blodtryck ligger över 140/90 mm Hg.

Förekomsten av VTE i samband med kombinerad hormonell preventivmedelsanvändning ligger mellan 5 och 12 per 10 000 kvinnor och år, enligt studier som Läkemedelsverket refererar till. Det kan jämföras med 2 fall per 10 000 kvinnor och år bland kvinnor som inte använder kombinerade hormonpreparat, och som inte är gravida.

Rent gestagena preparat, som minipiller, mellandoserade mellanpiller – ett nytt begrepp som Läkemedelsverket nu lanserar för Cerazette med generika – p-stav och p-spruta innebär inte ökad risk för VTE.

Läkemedelsverket rekommenderar inte p-spruta för kvinnor under 20 år.

– Teoretiskt kan man tänka sig att det blir en försämrad benutveckling på grund av relativ östrogenbrist hos kvinnor som inte har nått sin högsta bentäthetsnivå, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi och senior expert på Läkemedelsverket.

I övrigt tar inte rekommendationerna ställning för eller emot olika metoder, bortsett från att minipillren inte rekommenderas för yngre, högfertila kvinnor.

– De kan vara för ineffektiva. Här har vi vågat sticka ut hakan och säga att det kanske inte är världens bästa alternativ just för de yngsta kvinnorna, säger Viveca Odlind.

Bland akutmetoderna lyfts kopparspiralen fram som det i särklass mest effektiva alternativet. En kopparspiral som sätts inom fem dygn efter oskyddat samlag förhindrar nästan 99 procent av de graviditeter som annars skulle ha inträffat. Motsvarande för akuta p-piller är 50–85 procent, och här avtar effekten om kvinnan är överviktig.

– Men vi rekommenderar inte att avråda från användning, säger Viveca Odlind.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev