Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Korta kvinnor fick fler barn

Publicerad: 22 oktober 2009, 09:05

Framtidens kvinnor kommer att vara kortare och rundare – men mer fertila.


Det hävdar amerikanska forskare i en artikel som publiceras i det senaste numret av Proceedings of the National Academy of Science.

Enligt forskarna, som letts av evolutionsbiologen Stephen Stearns vid Yale University, är det en myt att vi människor inte skulle ha varit utsatta för de processer som styr utvecklingen av allt annat liv på jorden, rapporterar TT.

Forskarna granskade data från 2 238 kvinnor som ingått i den kända Framingham-studien i delstaten Massachusetts. Alla kvinnorna hade genomgått klimakteriet och var alltså klara med sina reproduktiva liv. Deras längd, vikt, blodtryck och kolesterolvärden noterades, liksom antalet barn.

Det visade sig att kortare och tyngre kvinnor hade fler barn än längre och slankare. Kvinnor med lägre blodtryck var också mer fertila än kvinnor med högre blodtryck, liksom kvinnor som genomgick klimakteriet sent i livet.

Överraskande nog ärvdes dessa drag i hög utsträckning av kvinnornas döttrar som också tenderade att få fler barn än genomsnittet.

Enligt Stephen Stearns kan detta få stora effekter på sikt. Om trenden fortsätter kommer kvinnorna år 2050 att vara två centimeter kortare och ett kilo tyngre än genomsnittskvinnan i dag. De kommer också att föda sina första barn ett halvår tidigare och genomgå klimakteriet nästan ett år senare.

Enligt forskarna beror utvecklingen på det naturliga urvalet, precis som för allt annat liv på jorden. De spekulerar dock att det kan finnas andra krafter, såväl genetiska som kulturella, som verkar i motsatt riktning. Men dessa är – än så länge – okända.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev