Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kräm lindrar ont när spiral sätts in

Publicerad: 30 maj 2014, 07:02

Snart kan det göra mindre ont att sätta in spiral. Ett nytt bedövningsmedel tycks minska smärtan i samband med ingreppet.


Det är forskare vid Karolinska institutet som nu har testat att behandla kvinnor med en gel som ges via slidan före insättning av spiral.

– I dag är det ju väldigt märkligt. Går du till tandläkaren frågar tandläkaren om du vill ha bedövning. Men kvinnor som ska sätta in spiral har inte möjlighet att få effektiv smärtlindring.

Det säger Gunvor Ekman-Ordeberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet och en av grundarna av företaget Pharmanest, som har utvecklat gelen.

– Samtidigt är det en stor grupp som önskar smärtlindring. Globalt sett ökar antalet kvinnor som vill ha spiral, fortsätter hon.

För några år sedan lyckades Gunvor Ekman-Ordeberg och hennes medarbetare för första gången identifiera smärtkänsliga nerver i både livmoder och livmoderhals hos ickegravida kvinnor. Det banade väg för lokal smärtlindring.

Det nya bedövningsmedlet, som egentligen är en lösning men blir till en gel när den kommer in i kroppen, bygger på det välbeprövade lokalbedövningsmedlet lidokain och går under namnet Shact.

Medlet läggs i livmoderhals och livmoder med en särskild applikator och verkar enligt Gunvor Ekman-Ordeberg inom tre till fyra minuter.

I en ännu opublicerad dubbelblind studie lottades 218 kvinnor till behandling med gelen eller en placebogel före insättning av spiral.

Kvinnorna fick skatta sin smärta i samband med ingreppet från 10 till 100 på VAS-skalan.

Preliminärt visar resultaten att bara 27 procent av kvinnorna som fått bedövningsmedlet skattade en smärta som låg på mer än 40 på skalan, att jämföra med 53 procent i placebogruppen.

I gruppen som fått den riktiga behandlingen var det också fler som rapporterade i stort sett smärtfrihet: 30 procent skattade sin smärta till 10 på den 100-gradiga skalan, att jämföra med bara 10 procent i placebogruppen.

– Resultatet var mycket bättre än vad vi hade förväntat oss och höggradigt signifikant, säger Gunvor Ekman-Ordeberg, som hoppas att gelen ska kunna användas även vid andra typer av gynekologiska ingrepp.

Redan nu planerar företaget att utvärdera effekten vid en hysteroskopisk undersökning, då en sorts kikare används för att inspektera livmodern.

– I dag sker undersökningen under narkos. Men om vi kan använda lokal smärtlindring slipper vi söva kvinnor, vilket minskar riskerna i samband med ingreppet, säger Gunvor Ekman-Ordeberg.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev