Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kritik mot studie om bröstcancerrisk

Publicerad: 4 september 2019, 11:53

Nu kommer svensk kritik mot slutsasterna i en stor epidemiologisk studie om kopplingen hormonbehandling vid klimakteriet och rikesn för bröstcancer.

Slutsatserna i en uppmärksammad Lancetstudie om ökad risk för bröstcancer efter hormonbehandling i klimakteriet, grundar sig på gamla data. Det menar representanter från Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG.


Ämnen i artikeln:

BröstcancerKlimakteriet

– Det är tråkigt att det har blivit en så stor negativ uppmärksamhet kring studien och jag hoppas att kvinnor inte slutar att ta sin hormonbehandling på grund av larmen, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Hon syftar till en stor sammanställning av ett stort antal studier som presenterades i förra veckan och som Dagens Medicin rapporterade om. Slutsatserna i den var att kvinnor som börjat ta hormonersättning i samband med klimakteriet kan ha en långvarigt ökad risk för bröstcancer som kvarstår efter avslutad behandling.

Men studien har flera brister anser Angelica Lindén Hirschberg, som också deltagit i arbetet med SFOG:s färska riktlinjer för hormonbehandling i samband med klimakteriet. En preliminär version finns publicerad på föreningens hemsida men slutsatserna i den kommer inte att ändras utifrån Lancetstudien.

– Vi kommer självklart att ta upp den, men eftersom Lancetstudien bygger på gamla data så speglar den inte dagens användning av hormonbehandling och tar upp bröstcancerfall som inträffade framför allt mellan 1995 och 2005, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Förutom att hon anser att uppgifterna i Lancetstudien är ”förlegade” påpekar hon också att man i studien har tittat på risken för insjuknande i bröstcancer och inte på dödlighet.

Hon nämner också en fransk kohort E3N, med en stor användning av progesteron, som inte finns med i den stora analysen som Lancetforskarna gjort.

– Det har dessutom framkommit på senare år att det är gestagen som tycks driva den största riskökningen för bröstcancer. I Sverige är det vanligt att man behandlar med en kombinationer östrogenplåster med glesare användning av gestagen, en behandlingskombination som inte finns med i Lancetstudien, säger hon.

SFOG ska också publicera en offentlig kritisk kommentar till studien.

En nyhet i de nya riktlinjerna från SFOG är att det inte längre kommer att finnas en övre gräns på fem år för hormonbehandling, vilket är en nyhet sedan de tidigare riktlinjerna 2010. Istället ska symtomen vara avgörande för hur länge behandlingen pågår.

De slutgiltiga riktlinjerna förväntas publiceras om ungefär en månad. De preleminär finns att läsa här.

Relaterat material

Nya data på bröstcancerrisk med hormonläkemedel

Nya riktlinjer vid klimakteriebesvär

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

BröstcancerKlimakteriet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev