Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Kub till alla minskade riskabla prov

Publicerad: 27 augusti 2012, 13:00

SFOG 2012. Genom att erbjuda kub-test till alla gravida halverades behovet av fostervattenprov. Samtidigt sjönk antalet barn som föddes med Downs syndrom.


Det så kallade kub-testet är en kombinerad ultraljudsundersökning och blodprov som kan påvisa risken för kromosomavvikelser hos barnet. I vissa delar av landet erbjuds testet enbart till kvinnor över 35 år, och på en del håll kostar det pengar att göra det. I Sydöstra sjukvårdsregionen erbjuds alla gravida att göra kub-test i vecka 11 till 14.

– Av rättviseskäl är det viktigt att alla får samma erbjudande och information, samtidigt som det är viktigt att poängtera att det är frivilligt, säger Eric Hildebrand, specialistläkare vid fostermedicinska enheten på Universitetssjukhuset i Linköping.

I dag, måndag, presenterar han en studie om den sydöstsvenska kub-screeningen på SFOG-veckan i Kristianstad.

Drygt 18 000 kvinnor i regionen gjorde testet under åren 2009–2011. Andelen som tackade ja varierade mellan 62 och 92 procent mellan de olika sjukhusen.

4,5 procent av kvinnorna som testades fick besked att deras foster hade förhöjd risk för kromosomavvikelse och erbjöds ett fostervattenprov. Enligt studien har kub-testet hög träffsäkerhet, 93 procent av alla foster med trisomi 21, Downs syndrom, hittades.

I Sydöstra regionen används en annan modell för att beräkna fostrets risk för kromosomavvikelse än i resten av landet, som tillämpar en beräkningsmetod som utarbetets i Sverige.

– Den metod som vi och stora delar av övriga världen använder funkar lika bra i Sverige som i till exempel Danmark och Storbritannien. Och minst lika bra som den modell som används i övriga Sverige, säger Eric Hildebrand.

Andelen kvinnor som genomgick fostervattenprov minskade från 7,4 procent år 2005 till 3,4 procent år 2011.

Traditionellt har fostervattenprov erbjudits gravida över 35 år. Eftersom proven ökar risken för missfall minskar screening med kub-test risken för missfall bland friska foster, enligt Eric Hildebrand. Samtidigt kan fler foster med kromosomavvikelser hittas hos yngre mammor.

Den aktuella studien visar också att antalet barn som föddes med Down’s syndrom minskade.

– Det blir en logisk följd om väldigt många tackar ja till screening. Det kan man tycka olika om, men det är ett erbjudande till föräldrarna om de vill göra fosterdiagnostik – de måste ta ställning till vad de vill göra med resultatet. Och de flesta väljer abort om det finns en kromosomavvikelse, säger Eric Hildebrand.

Relaterat material

NUPP-test införs för gravida i Västra Götalandsregionen

Politiker bör riva upp beslut om fosterscreening

Nya metoder för fosterdiagnostik måste prövas etiskt före beslut

LISA JACOBSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev