fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kunskapen ska öka i förlossningsvården

Publicerad: 8 oktober 2019, 12:35

Socialminister Lena Hallengren (S) vill att kunskapen om förlossningsskador, kejsarsnitt och graviditetskomplikationer förstärks. Foto: Linda Berglund

Bra samtal, men också en stor utmaning framåt när det gäller kompetensförsörjning. Så sammanfattar socialminister Lena Hallengren mötet kring förlossningsvården. Ett nytt regeringsuppdrag om förlossningsskador kommer inom kort.

Ämnen i artikeln:

SBUBarnsjukdomar

LB


Under tisdagsförmiddagen träffade Lena Hallengren (S) representanter för Sveriges Kommuner och Landsting, Läkarförbundet, Barnmorskeförbundet, Vårdförbundet, Kommunal, Socialstyrelsen, Svensk förening för obstetrik och gynekologi samt Myndigheten för vård- och omsorgsanalys för att diskutera svensk förlossningsvård.

– Det var väldigt bra samtal. Mitt syfte var att få en så samlad bild som möjligt. Det fanns ändå en ganska stor samsyn om att vi har väldigt välutbildad personal och medicinska resultat som vi ska vara stolta över. Men den bilden ska balanseras mot kvinnors berättelser och att det ser olika ut i landet.

Kompetensförsörjningen diskuterades också.

– Inte minst den framtida kompetensförsörjningen måste vi hantera. Men det var ingen samstämmig bild av hur det ser ut i landet, säger Lena Hallengren, och hänvisar bland annat till det vårdkompetensförsörjningsråd som ska börja arbeta efter nyår.

Socialdepartementet skissar också på ett uppdrag till Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, som ska ta fram ett kunskapsunderlag kring kejsarsnitt och förlossningsskador som till exempel rektusdiastas.

– Det betyder att vi de kommande åren kommer att få se utökade kunskapsstöd, för att öka likvärdigheten över landet, säger Lena Hallengren.

Relaterat material

Råd ska bidra till stärkt kompetens i vården

Minister kallar till möte om förlossningsvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev