Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kvinna aborterade foster av flickkön

Publicerad: 16 februari 2009, 14:30

När en kvinna fick reda på att hon bar på en flicka gjorde hon abort. Samma sak hände nästa gång hon var gravid. Nu vill verksamhetschefen vid den aktuella kvinnokliniken veta hur han ska göra.


Det är i en skrivelse till Socialstyrelsen som verksamhetschefen berättar om det inträffade, skriver Svenska Dagbladet. Kvinnan, som sedan tidigare har flera flickor, bad om ett fostervattenprov för kromosomundersökning. Hon uppgav att hon var orolig och önskade en könsbestämning av fostret. Enligt verksamhetschefen fanns det inga medicinska anledningar till undersökningen, men en läkare gick ändå med på att göra den.

Resultatet visade ett normalt antal kromosomer och att barnet var en flicka. Efter beskedet gjorde kvinnan abort. Efter en tid blev kvinnan gravid igen och kom med samma önskemål. En läkare bedömde återigen att det inte fanns några medicinska skäl till undersökningen men efter att en barnmorska gjort en ultraljudsundersökning frågade kvinnan om barnets kön. Barnmorskan uppgav att det var en flicka varpå kvinnan samma dag beställde tid för abort. Fyra dagar senare genomfördes aborten.

Enligt verksamhetschefen har händelsen väckt starka känslor hos personalen.

– De upplever sig ha blivit inträngda i ett hörn och medverkat till abort på grund av att fostret hade ”fel” kön, säger han till Svenska Dagbladet.

Överläkaren påpekar för tidningen att abortlagen säger att en kvinna kan begära att havandeskapet avbryts före den 18:e graviditetsveckan.

– Man brukar inte efterfråga skälen till aborten, och ska inte behöva göra det heller, säger han.

Nu har ärendet hamnat hos Socialstyrelsen, eftersom överläkaren vill veta om det finns möjlighet att neka att berätta om fostrets kön till blivande mödrar, om det inte är medicinskt motiverat.

Å andra sidan finns det privata ultraljudsmottagningar så patienten kan få reda på det ändå, resonerar överläkaren som också vill få vägledning i huruvida en vårdgivare kan ifrågasätta en patients rätt till abort.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev