Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kvinna förlorar livränta på grund av sina stora bröst

Publicerad: 3 december 2008, 13:12

Under sex år har en kvinna i Landskrona fått livränta för en whiplashskada. Nu drar Försäkringskassan in pengarna. Kvinnans stora bröst anses ha orsakat nackskadan.


– Mina bröst har varit stora sedan jag fick dem. Men jag hade inga problem med smärtor innan trafikolyckan, säger kvinnan till Helsingborgs Dagblad.

När hon körde bil under sitt arbete i hemtjänsten blev hon påkörd bakifrån och fick stora problem med smärtor i nacke och axlar. Sedan dess har kvinnan varit sjukskriven och eftersom hon skadade sig i tjänsten har hon fått arbetsskadelivränta.

Men i november kom besked om att skadan inte längre klassas som arbetsskada. Från och med december har hon endast rätt till sjukersättning. Motiveringen är att skadorna orsakats av hennes stora byst, sedan kvinnans läkare skrivit i ett utlåtande att en bröstförminskning skulle kunna göra kvinnan arbetsför.

Men trots att läkaren kompletterat utlåtandet med att bystens storlek inte orsakat skadan, utan endast är en komplicerande faktor, står Försäkringskassans beslut fast.

Försäkringskassans ansvariga handläggare Britt Inger Ekström uppger att det som är avgörande vid bedömningen är vad myndighetens medicinska rådgivare säger.

– Så har det varit i det här fallet, säger hon till tidningen.

Kvinnan kommer att överklaga beslutet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev