måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Kvinnor som drack mycket mjölk levde kortare

Publicerad: 28 oktober 2014, 23:30

Foto: Thinkstock

En ny svensk studie ifrågasätter den etablerade uppfattningen att mycket mjölk stärker skelettet. Ett högt intag av mjölk var snarare kopplat till fler benbrott hos kvinnor och till kortare livslängd hos både kvinnor och män.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det finns många hälsobefrämjande påståenden om mjölk eftersom det är så näringsrikt. Men för mig som följt forskningen är våra resultat inte överraskande. Samtidigt är vår studie bara en pusselbit och den bevisar inget orsakssamband. Fynden måste bekräftas av andra, säger Karl Michaëlsson, professor vid Uppsala universitet och studiens ledare.

Han tillägger dock:

– Efter att jag blivit varse om våra resultat har jag själv dragit ner på mjölkdrickandet. Hur mycket mjölk befolkningen rekommenderas att dricka är upp till myndigheterna att besluta om, efter att man gått igenom all evidens på området.

I studien har Karl Michaëlsson och hans kollegor följt upp två stora framåtblickande befolkningsstudier, den ena med runt 61 000 kvinnor och den andra med runt 45 000 män.

Resultaten, som publiceras i tidskriften BMJ, visar alltså inget samband mellan hög mjölkkonsumtion och minskad risk för benbrott. Snarare fann forskarna en något ökad risk för höftfrakturer ju mer mjölk kvinnorna drack.

Sambandet mellan hög mjölkkonsumtion och ökad risk för att dö i förtid var särskilt tydligt för kvinnor, jämfört med män. Kvinnor som drack mer än tre glas om dagen hade en nästan fördubblad sådan risk, jämfört med dem som drack mindre än ett glas om dagen.

När det gällde högt intag av jästa mjölkprodukter, som yoghurt och ost, fann forskarna däremot att detta var kopplat till minskad risk för både frakturer och för tidig död, ett samband som även det var särskilt tydligt hos kvinnor.

Det finns flera studier på det här området, vad gör er studie trovärdig?

– Den är en av de absolut största och den är välgjord. Vi har långa uppföljningstider och när det gäller kvinnorna har vi frågat deltagarna om deras kostvanor vid flera tillfällen. Dessutom har vi en stor exponeringsbredd i Sverige. Många dricker mycket mjölk medan ganska många knappt dricker någon mjölk alls, säger Karl Michaëlsson.

Ni har en teori om mjölksocker i form av laktos och galaktos kan vara boven i dramat. Vad går den ut på?

– I djurstudier har man sett att högt intag av dessa sockerarter leder till ökad inflammation och till bildning av vävnadsskadande syreradikaler. Det är lite bestickande att just galaktos används för att framkalla åldrande i djurförsök, i motsvarande mängder som dricks av människor.

Hur går ni vidare med forskningen inom det här området?

– Vi har flera epidemiologiska studier på gång. Vi har också en idé om att göra en experimentell studie på oss själva i forskargruppen där vi mäter mäter markörer för oxidativ stress före och efter intag av mjölk.

Anna Karin Lindroos är dietist på Livsmedelsverket. Hon tycker att studien är intressant.

– Samtidigt kan Livsmedelsverket inte uttala oss om enskilda studier. Vi tittar på den samlade evidensen. Resultaten måste vägas ihop med andra studier, säger hon.

Vad säger ni till svenskar som eventuellt blir oroliga över sin mjölkkonsumtion?

– Att en enskild studie inte kan påverka någon rekommendation. Vi på Livsmedelsverket har inte heller någon rekommendation om hur många glas mjölk man ska dricka. Men det är klart, överdriven konsumtion är inte bra av något livsmedel. Man bör äta och dricka balanserat, säger Anna Karin Lindroos.

Läs hela originalstudien:

Karl Michaëlsson med flera. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ 2014; 349: g6015. DOI: 10.1136/bmj.g6015

Relaterat material

Forskare: Nya studier kan inte ändra på D-vitamins bristande effekt

Högt intag av kalcium kopplas till sämre överlevnad

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev